Student arhitekture iz Novog Pazara Admir Marovac izjavio je da planira da izgradi most od plastičnih flaša u tom gradu, iako njegova ideja mnogima zvuči neverovatno.

Marovac je naveo da je svestan da u gradu na reci Raška do sada nije vidjeno nešto slično, ali ipak veruje da će time na svoj način ujediniti ljude i zaštititi već odavno zagadjenu reku.

Student je za novopazarski radio Sto plus rekao da na projektu radi već izvesno vreme i da očekuje da će u maju moći da se krene i sa realizacijom.

“Most ne može da reši neke velike urbanističke probleme, ali može drugim mladim ljudima koji imaju slične ideje da pomogne da te ideje sprovedu u delo”, rekao je Marovac.

Prema njegovim rečima, za podizanje takvog mosta je neophodno oko 2.000 plastičnih flaša, na čijem sakupljanju već duže vreme intenzivno radi.

“Trenutno testiramo opterećenja, jer je zamisao da cela platforma bude od plastičnih flaša, a ukoliko to ne bude moguće, onda će se sve pojačati čeličnim sajlama. Cilj nam je da simbolika ostane nepromenjena i da most ne izgubi smisao”, rekao je Marovac.

Student je kazao da će most biti dugačak oko 11, a širok oko dva metra i da će biti bezbedan za sve pešake, jer je samo njima i namenjen.

“Deo grada na kome će biti izgradjen most trenutno je maksimalno zapostavljen i mislim da će i u tom estetskom smislu ovaj projekat biti od velikog značaja”, dodao je Marovac.

On je naveo da će, ukoliko bude dovoljno finansijskih sredstava, most od plastičnih flaša u Novom Pazaru imati i solarno osvetljenje, kako bi i na taj način doprineo zaštiti okoline.

Izvor: Zelena Srbija