Zadatak predstavnika Monsanta u Hrvatskoj biće, kako je navedeno, stvaranje veza s poljoprivrednicima, organizovanje sastanaka s poljoprivrednom zajednicom, skupljanje informacija i plasman Monsantovih proizvoda, preneo je portal Index.hr.

Budući prodajni predstavnik Monsanta morao bi da ima diplomu iz oblasti agronomije, tri godine iskustva u poljoprivrednoj industriji i bar godinu do dve iskustva u prodaji.

Američka kompanija Monsanto, u svetu najpoznatija po kontroverzama u vezi sa njenim genetski modifikovanim proizvodima, ime je izgradila u 20. veku kao proizvođač plastike, ali se kasnije okrenula drugim poslovnim poduhvatima.

Monsanto je 1980-ih godina među prvima počeo da proizvodi genetski modifikovane biljke i vrlo brzo se u potpunosti okrenuo biotehnologiji. Rezultat njihovih eksperimenata bio je čitav niz pesticida i GMO proizvoda koji su, prema navodima njihovih protivnika širom sveta, izuzetno štetni po zdravlje.

Protiv Monsanta su zbog toga, kako u SAD, tako i širom sveta, često pokretane istrage, kao i privatne sudske tužbe. Godine 2003. ova firma morala je da plati 300 miliona dolara odštete zbog toga što su proizvodnjom i nestručnim odlaganjem toksičnih hemikalija naneli štetu zdravlju stanovnika američke savezne države Alabame.

U Argentini je, na primer, gajenje Monsantove GMO soje mnoge farmere gurnuo na ivicu egzistencije, jer su drastično pali prinosi mnogih drugih kultura, poput pirinča, kukuruza i krompira.

Više na B92