Srbija bi do sredine ove godine trebalo da utvrdi novi model specijalizovanog fonda iz koga bi se finansirali projekti zaštite životne sredine, izjavila je danas načelnica Odeljenja za upravljanje otpadom u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine Radmila Šerović. Ona je rekla, da bi Srbija, nakon što je 2012. ukinut Fond za zaštitu životne sredine, u prvom ili drugom kvartalu 2015. trebalo da dobije zakon o fondu.

“Ministarstvo je radilo intenzivno na iznalaženju novog načina finansiranja sistema upravljanje otpadom i zaštite životne sredine i na pragu smo dobijanja novog modela”, kazala je Šerovićeva agenciji Beta.

Ona nije želela da navede detalje o budućem fondu, ali je kazala da će odredbe o njemu biti ubačene u tri krovna zakona iz te oblasti – o zaštiti životne sredine, o zaštiti prirode i o upravljanja otpadom.

Šerovićeva je najavila i reviziju dozvola za upravljanje otpadom u skladu sa izmenama Zakona o upravljanju otpadom.

“Očekujem da će se revizija obaviti tokom drugog i trećeg kvartala 2015. godine”, rekla je ona i podsetila da je od 2010. do danas izdato 1.700 dozvola za upravljanje otpadom, od cega je 20 odsto izdato operaterima koji imaju uspostavljen sistem za sakupljanje, transport i privremeno skladištenje, tretman i reciklažu.

Budžet za zaštitu životne sredine za 2015. godinu iznosi 5,09 milijardi dinara, a uključujući sredstva donacija i IPA fondova, on iznosi 5,36 milijardi dinara.

Budžet celog Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine za ovu godinu je 41,3 milijarde dinara.

Izvor: Beta