Istraživanje izvršeno u Švajcarskoj je pokazalo da signal mobilnih telefona ubija pčele. 83 eksperimenta su pokazala iste rezultate.

Studija je otkrila da pčele značajno reaguju na mobilne telefone postavljene blizu ili u košnicama i koji su u statusu poziva nekog broja. Za to vreme pčele su zujale mnogo jače nego inače i celu situaciju tumačile kao poziv da se izađe iz košnice, međutim frekvencija mobilnih telefona ih zbunjuje tako da lete čudno i iznenada uginu. Sve ovo se ne dešava kad telefon nije u upotrebi.

Dakle, signal poziva mobilnog telefona uzrokuje dezorijentaciju pčela i na kraju – njihovu smrt. To se već osetilo u svetu, jer se populacija pčela u SAD i Velikoj Britaniji smanjila skoro upola u poslednjih trideset godina – što se poklapa sa popularizacijom i prihvatanjem mobilnih telefona.

Da podsetimo, pčele su sastavni deo poljoprivrednih i ekoloških sistema, proizvodeći med i, što je još važnije, oprašujući biljke koje mi gajimo. Obzirom da nije verovatna situacija u kojoj se ljudi odriču mobilnih telefona, postavlja se pitanje kako će se zaustaviti njihov katastrofalan uticaj na ove insekte od kojih zavisimo.

Izvor: Inhabitat