U okviru Mixer festivala (3-7.06.2015) održaće se i radionice na temu značaja organske poljoprivrede za prevazilaženje klimatskih promena koje su u toku.

Mesto održavanja: Galerija 12 HUB (Karađorđeva 59)

Početak: 17 časova

Ova radionica se sastoji iz 4 celine:

  • Poljoprivreda i klimatske promene ( Danijela Horvat)
  • Organska poljoprivreda kao metod prevazilaženja i adaptacija na klimatdke promene (Danijela Horvat)
  • Hrana za budućnost (Snežana Ognjenović)
  • Radionica: ’Kreiranje vaše bašte’ (Snežana Ognjenović, Danijela Horvat)

Poljoprivreda je možda više nego i jedna druga ljudska delatnost povezana sa vremenom i klimom. Ekstremne meteorološke pojave, kao što su suše, poplave, hladni i topli talasi, mogu imati dalekosežne posledice na poljoprivredu proizvodnju. Tokom predavanja slušaoci će biti upoznati sa ulogom poljoprivrede kao izvora gasova staklene bašte koja se značajno razlikuje od zemlje do zemlje zbog različite poljoprivredne prakse (t.j. da li je uzgajanje stoke dominantno ili je možda sama poljoprivredna biljna proizvodnja intezivna ili ekstenzivna, itd.), kao i nemogućnosti tačnog merenja emisija u poljoprivredi zbog složenih bioloških i ekoloških procesa. Predavanje obuhvata i načine prevazilaženja odnosno adaptacija na već postojeće klimatske promene.

Za organsku poljoprivredu se slobodno može reći da je to poljoprivredna proizvodnja koja imitira prirodne ekološke sisteme u kojima svako živo biće ima svoju malu ali važnu ulogu.Organska poljoprivreda je sistem ekološkog upravljanja proizvodnjom kojim se unapređuje raznovrsnost biljnih i životinjskih vrsta, kruženje materije u prirodi, mikrobiološka aktivnost zemljišta i zaštita životne sredine. Slušaoci će tokom predavanja imati priliku da se upoznaju sa osnovnim principima organske proizvodnje kao i metodama koje se koriste u proizvodnji koje umnogome doprinose smanjenju emisija gasova staklene bašte.

Jedna od preporuka adaptacije na klimatske promene u poljoprivredi je očuvanje autohtonog reproduktivnog materijala semena biljaka i rasa životinja kao izvora gena, kako bi se mogle stvoriti nove rase i vrste biljaka bolje adaptiranih na izmenjene klimatske uslove. Predavanje ’’Hrana za budućnost’’ će predstaviti koliko smo na područiju regiona izgubli dragocenih sorti biljaka i rasa životinja. Slušaoci će takodje biti upoznati sa pojmom održivosti u poljoprivredi.

U okviru predavanja održaće se i radionica ’’Kreiranje vaše bašte’’

Radionicu će sprovesti Snežana Ognjenović, promoter organske poljoprivrede i autor mnogih knjiga iz oblasti bio-baštovanstva i mr Danijela Pavićević konsultant iz oblasti organske proizvodnje.

Mixer festival – Datumi, satnice