Evo 10 najneverovatnijih novih otkrića vezanih za životinjski svet u 2012.godini po izboru sajta Mother nature network.

  1. „Lala“ sa probavnim sistemom

1eb60d952392ddd918afa9e0b76f97d3

Drevni fosil pronađen u Kanadi liči na polje lala zaleđenih u kamenu. U stvari, ova stvorenja nalik na biljke su životinje kakve niko dosad nije video. Siphusauctum gregarium su bića stara 500 miliona godina i hranila su se uz pomoć neuobičajenog filterskog sistema. Vodu su upumpavali kroz glavu nalik na lalu i tako hvatali sve čestice hrane koje su prolazile. Naučnici nisu sigurni gde se ovo neobično stvorenje uklapa u evolucionu istoriju.

2.   Morski predator zbog koga T.rex izgleda kao mače

Predator-X

„Predator X“ je bio ogroman reptil na vrhu lanca ishrane u morima pre 150 miliona godina. Pliosaurus funkei  je bio 12 metara dugačak sa 2 metra velikom lobanjom.

3. Lemuri kanibali haraju noću

p1004182446-3

Ne morate biti 12 metara dugački da biste bili strašni. Prošle godine, naučnici su proučavajući slatkog sivog mišjeg lemura (Microsebus murinus) na Madagaskaru naišli na jeziv prizor: mužjak se gostio mesom mrtve ženke. Iako su slučajevi kanibalizma kod primata (uključujući čoveka) poznati, naučnici nisu nikad videli mišjeg lemura da jede drugu životinju svoje vrste.

4. Stonoga sa previše nogu

Female_Illacme_plenipes

Na ovo sigurno ne želite da zgazite: bela stonoga koja je uspela da smesti 750 nogu na svoje par centimetra dugačko telo. Illacme plenipes drži rekord kao „stvorenje sa najviše nogu“ i može se naći samo na površini od 4 kvadratna kilometra u severnoj Kaliforniji.

5. Malecno stvorenje zarobljeno u drevnoj čauri

Baksuz za zarobljenu životinjicu ali sreća za savremene naučnike: pre 200 miliona godina, pijavica je izbacila ljigavu čauru ispod vodene površine za koju se zakačila malecna životinja. Tamo je i ostala zarobljena što je rezultovalo time da je od životinje bez kostiju ostao potpuno očuvan fosil.

6.  Rođeno 8 zmija sa pipcima

121108_snakephoto-0320p-files-grid-8x2

Prošlog oktobra, osam zmija sa pipcima se ispililo u Smitsonijan zoološkom vrtu. Osoblje vrta je pokušavalo četiri godine da odgaji retku vodenu zmiju Erpeton tentaculatus pre ovog oktobra. Zmije iz Jugoistočne Azije su jedine zmije sa dva brka na ustima koji im služe da osete vibracije riba.

7.  Nova riba sa penisom na glavi

2B55ED21374402356EE9CE7EE306F

Ova riba ima čudnu anatomiju. Istraživači vijetnamske delte Makonga objavili su otkriće ribe sa penisom na svojoj glavi. I to ne bilo kakav penis – organ ima na sebi i kuku za hvatanje ženki za vreme seksa. (genitalije ženke se nalaze na njenom grlu). Ime ove vrste je Phallostethus cuulong i jedna je od retkih ribljih vrsta koje oplođuju jaja unutar tela ženke.

8.  Lepi sunđer mesojed

Izgleda kao harfa ili kandelabra, ali nije toliko nežan ako mu se približi neki ljuskar: takozvani harfa – sunđer će ga uhvatiti u zamku i lagano ga pojesti.

9. Zombi crv koristi kiselinu da pojede kosti i ima čudan seksualan život

_61247136_9b357774-40d3-4c6d-acca-40c9488af34e

Ako vam treba još dokaza o hororima velikih dubina, evo zombi crva koji se hrane kostima kitova i ostalih lešina … iako nemaju usta. Pa kako onda jedu kosti? Uz pomoć kiseline koja omogućava crvima da razgrade i apsorbuju kost. Međutim, to je samo delić neobičnosti zombi crva. Ženke su dugačke oko 3cm, a mužjaci ne porastu više od jednog milimetra i izgleda da žive u želatinoznim cevčicama koje prekrivaju telo ženke i služe samo da oplode njena jajašca.

10. Kornjače koje piške iz usta

Kineska kornjača sa mekanim oklopom je viđena da često zabija glavu u bare, ali tek nedavno je otkriveno i zašto to radi: mokri iz usta. To može biti adaptacija na kornjačino slano okruženje. Ona ne može doći do dovoljno slatke vode da ispere ureu kroz svoju mokraću, pa je izbacuje kroz škrge i onda ispira usta slanom vodom. Ni ja baš ne razumem.

Izvor: MNN