Rudnik nikla bio bi ekološka bomba koja bi Zlatibor, Taru i Šargan pretvorila u pustinje bez traga i znaka života i koja bi Drinu i sve njene pritoke pretvorila u mrtve reke, navelo je predsedništvo Srpske akademije nauka (SANU) u pismu upućenom Ministarstvu rudarstva.

Ovo pismo je poslato na adresu ministra Milana Bačevića u septembru prošle godine, ali su akademici ostali bez ikakvog odgovora.

– SANU se oseća obaveznom da upozori na katastrofalne posledice otvaranja rudnika nikla. Važno je istaći da, na osnovu dosadašnjih istraživanja, ležišta ruda gvožđa, nikla i kobalta na području Mokra Gora, u pogledu položaja, debljine slojeva i koncentracije metala, nisu perspektivna. Naime, morala bi se odlagati ogromna količina pokrivke da bi se došlo do tankih slojeva siromašne rude, a neko eventualno obogaćivanje rude bi bilo pogubno za čitav kraj – navodi se u pismu SANU.

406559_bacevic04rasfoto-milos-peric_ff

Umesto da odgovori na argumente akademika i naučnika, ministar Milan Bačević optužio je „Blic” da je „veštački proizveo aferu nikl”. Takođe, umesto da objasni zašto tvrdi da je eksploatacija nikla bezbedna, Bačević se na poslednjoj konferenciji bavio isključivo pitanjem novca.

– Ako kompaniju „Srbijanikl” onemoguće da sprovede istraživanja za koja je dobila sve potrebne papire i dozvolu, država bi morala da joj plati višemilionsku odštetu. Ne mogu da prihvatim da se odričemo milijardi potencijalne dobiti koje tek tako leže u zemlji i ne mogu da shvatim kako taj nikl treba celom svetu, a ne treba Srbiji? – začuđeno je upitao ministar.

Bačević nije poslušao akademike SANU ni kada su u pismu upozorili da odluke o traganju za rudom nikla ne treba donositi bez konsultacija sa naučnim institucijama.

– Analiza je pokazala da takva odluka donosi daleko veću štetu nego korist, jer već geološka istraživanja u predviđenom obimu ozbiljno ugrožavaju floru i uznemiravaju faunu, narušavaju izgled područja i degradiraju osnovne prirodne vrednosti i resurse, kao i da eksploatacija sličnih, siromašnih ruda, pretvara zelene površine u Mesečeve pejzaže – navodi se u pismu SANU.

Više u Blicu