Ministarstvo poljoprivrede Srbije saopštilo je večeras da je vanredna kontrola mleka na domaćem tržištu pokazala da je od 300 obrađenih uzoraka, 272 bilo potpuno bezbedno, dok je kod 28 uzoraka vrednost aflatoksina bila na granici dozvoljenih vrednosti.

Iz Ministarstva poljoprivrede su naveli da se uzorci sa graničnim vrednostima aflatoksina dodatno ispituju.

Milk-Cream

 

“Sumnjivost tih uzoraka se ne mora nužno odnositi na prisustvo aflatoksina M1 koji je kancerogen, pa se iz ovog razloga rade precizniji testovi (potvrdne metode) i detekcija ovog konkretnog mikotoksina”, precizira se u saopštenju.

Istaknuto je da će ukoliko dalje analize dokažu prisustvo aflatoksina M1 u nekom od uzoraka u kojima je aflatoksin na granično dozvoljenim vrednostima, Ministarstvo poljoprivrede objaviti o kojem mleku i kojim proizvođačima je reč i naložiti da se prema njima sprovedu mere u skladu sa zakonom.

Ispitivanje prisustva aflatoksina u mleku na tržištu Srbije počelo je prethodnog vikenda, nakon što je Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske krajem prethodne sedmice, zbog prisustva aflatoksina, naredilo povlačenje iz prodaje četiri vrste trajnog mleka koje proizvode zagrebački “Dukat” i varaždinska “Vindija”.

Bosna i Hercegovina i Crna Gora su zabranile uvoz mleka “Dukat” i “Vindija”.

Iz Ministarstva poljoprivrede su ranije naveli da mleko koje je u Hrvatskoj povučeno iz prodaje nije uvezeno u Srbiju, kao i da je nakon ispitivanja utvrđeno da je mleko “Dukat” uvoženo u Srbiju iz Bosne i Hercegovine bezbedno.

Više u Blicu