Ministarstvo finansija i privrede demantovalo je danas navode o ukidanju ekološke takse i saopštilo da se ukida samo Naknada za zagadjivanje životne sredine za vozila na motorni pogon.

“Predloženo je ukidanje Naknade za zagadjivanje životne sredine samo za vozila na motorni pogon, koja se plaća prilikom registracije automobila. Sve ostale naknade koje se odnose na zagadjivanje životne sredine nastavljaju da se primenjuju”, kaže se u saopštenju Ministarstva.

Predsednik opštine Paraćin Saša Paunović izjavio je ranije danas da ukidanje ekološke takse neće pomoći domaćim privrednicima i onima koji žele da investiraju u Srbiju, već je to pomoć onima koji žele da još veću količinu novca iz svog poslovanja u Srbiji iznesu u inostranstvo.

Ministarstvo saopštenjem demantuje te navode.

Paunović, koji je predsednik Stalne konferencije gradova i opstina (SKGO) je agenciji Beta kazao da će ukidanjem ekološke takse štetu imati gradjani, dok će multinaconalne kompanije imati još veću dobit koju će izneti iz zemlje.

“Očito je da gospodin Paunović ima pogrešne informacije kada je u pitanju ukidanje pojedinih parafiskalnih nameta. Kao predsednik SKGO, gospodin Paunović bi trebalo da zna da u Srbiji postoji više različitih ekoloških taksi koje guše i gradjane i privredu, a taksa koju on pominje, se ne ukida”, kaže se u saopštenju ministarstva.

Izvor: Zelena Srbija