Ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović razgovaraće sutra u Beogradu sa predstavnicima Naftne industrije Srbije (NIS) i kompanije China Machinery Engineering Corporation (CMEC) iz Narodne Republike Kine o izgradnji termoelektrane (TE) u Kovinu.

Ministarka Mihajlović će u Vladi Srbije o tom projektu razgovarati sa delegacijom NIS koju će predvoditi generalni direktor Kiril Kravčenko, kao i predstavnicima kompanije CMEC na čelu sa predsednikom Zhang Chunom, saopštilo je resorno ministarstvo.

Prema procenama stručnjaka, u blizini Kovina mogao bi da budu izgradjen novi rudnik uglja i termoelektrana snage 600 megavata (MW), koja bi podmirivala trećinu potreba Vojvodine za električnom energijom.

Za taj projekat je uradjena pripremna dokumentacija, obavljena su odredjena istraživanja i studije uticaja na životnu sredinu.

Ugljenokop i elektrana trebalo bi da se nalaze unutar zaštitnog pojasa, izmedju Kovina i nasipa prema Dunavu, na području gde se nalaze i veliki izvori pitke vode, koji su važni za vodosnabdevanja Banata.

Predstavnici Vlade Vojvodine su ranije SU ukazali da svojevrsni izazov predstavlja što na tom mestu postoje dva resursa pitke vode i uglja i da su ekspretski timovi beogradskog Instituta “Jaroslav Černi” i nemačke kompanije LMBV potvrdili da je moguće kopati ugalj, a da se ne zagadi voda.

Više u Blicu