Ministarka energetike Vlade Srbije u ostavci Zorana Mihajlović izjavila je da će eksploatacija uljnih škriljaca kod Aleksinca biti realizovana, i to izdavanjem koncesije.

440939_loznica1-ministarka-mihajlovic-u-zajaci-foto-s-pajic_f

“To je jedan od prioriteta energetskog sektora u Srbiji. Činjenica je da ta ulaganja direktno utiču na privredni rast”, rekla je Mihajlovićeva za dnevni list Danas od ponedeljka.

Ona je dodala da će i druge, već započete investicije uglavnom biti realizovane po principu davanja koncesija, kao i strateških i privatno-javnih partnerstava.

Prema njenim rečima, u narednih 10 godina u oblasti zaštite životne sredine planiraju se investicije od 10 milijardi evra, dok će skrining za poglavlje 27 pregovora sa EU, koje se odnosi na ekologiju, početi u septembru.

Ova godina bi, kad je energetski sektor u pitanju, trebalo da bude u znaku investicija i reformisanja javnih preduzeća, a u gasnom sektoru očekuje nas nastavak realizacije projekata Južni tok i gasovoda Niš-Dimitrovgrad, izjavila je ministarka energetike u tehničkoj Vladi Zorana Mihajlović.

Već duže vreme, navela je ona, pregovaramo sa investitorima koji žele da ulažu u termoelektranu Štavalj, sa pripadajućim rudnikom, kao i u reverzibilnu hidroelektranu Bistrica.

“U oblasti obnovljivih izvora, samo u prošloj godini potpisano je više od 200 memoranduma za izgradnju mini-hidroelektrana, a u martu je završen i drugi javni poziv za izgradnju MHE na 143 lokacije”, kazala je ministarka energetike.

Kada je reč o gasnom sektoru, prema njenim rečima, očekuje nas nastavak realizacije projekata Južni tok i gasovoda Niš-Dimitrovgrad.

“Posle formiranja vlasti u Beogradu trebalo bi da se nastave i projekti koje je inicirao Privremeni organ, uključujući raspisivanje tendera za upravljanje otpadom na deponiji u Vinči i izgradnju fabrike za reciklažu. U planu je i dobijanje toplotne i električne energije iz otpada, imajući u vidu da se na toj deponiji dnevno odloži 1.700 tona otpada. Deponija u Vinči bi danas izgledala mnogo drugačije da prethodna gradska uprava nije 2007. zaustavila tender, pa je na novoj vlasti da taj posao maksimalno ubrza”, rekla je Mihajlović.

Više u Blicu