IZLOŽBA

Do 15/12/2010

FKC, Knez Mihailova 31, Beograd

Bioraznovrsnost, nestanak divljine?

Izložba pariskog naučnog centra La Villette – Universciences ima za temu tragove koje čovek ostavlja u prirodi a istražuje rešenja za zaustavljanje erozije bioraznovrsnosti. Promene koje narušavaju ekosisteme, novi inventari vrsta (životinjskih, insekata, mikroorganizama, biljki…), briga za određene vrste, nove granice između domaćeg i divljeg, izmenjena bioraznovrsnost u urbanim ali i u ruralnim predelima: didaktički panoi, zajedno sa tri filma i svedočanstvima stručnjaka, bacaju novo svetlo na ove različite teme.

U istom okviru, FKC će predstaviti i fotografije Voda Jana Artus-Bertrana, dobro poznat srpskoj publici po izložbi „Zemlja viđena očima neba“.

FILM

1/12/2010 – 12, 15 i 18 časova

FKC, Knez Mihailova 31, Beograd

Home (2009, 94 min)

Režija Jan Artis-Bertran

Ovaj film Jana Artis-Bertrana, fotografa, filmskog umetnika, člana Akademije umetnosti i ambasadora Programa Ujedinjenih nacija za zaštitu životne okoline, posvećen je svetskoj borbi protiv klimatskih promena, a za unapređenje globalnog razvoja.

PREDAVANJE

2/12/2010 – 19.00

Amfiteatar Instituta ekonomskih nauka, Zmaj Jovina 12, Beograd

Evropski istrazivački prostor – srpsko i francusko stanovište

Govore Katrin Brešinjak i Božidar Đelić

Gđa Katrin Brešinjak, ambasadorka Francuske za nauku, tehnologiju i inovacije i g. Božidar Đelić, potpredsednik Vlade Republike Srbije za Evropske integracije i ministar za nauku i tehnološki razvoj, govoriće na temu francuskih i srpskih strategija u cilju razvoja istraživanja, o perspektivama srpsko francuske saradnje na tom polju, kao i o izgradnji evropskog prostora istraživanja.

FESTIVAL NAUKE

3 – 5/12/2010

Nekadašnja robna kuća “Kluz”, Masarikova 4

Studentski kulturni centar, Kralja Milana 48

Narodna banka Srbije, Nemanjina 4

www.festivalnauke.rs

www.atomes-crochus.org

Među mnogim aktivnostima koje će biti ponuđene u okviru ovog 4. festivala, francusko udruženje „Les Atomes crochus“ biće stalno prisutno na ovoj manifestaciji zahvaljujući podršci Ambasade Francuske i FKC. Ovo udruženje čiji cilj je da „pretvori nauku u umetnost, u zadovoljstvo, smeh i igru“.

3  – 5.12.2010. – Izložba

Fotografije Stefana Kerbesa Hemijski vrtovi, izložba prethodnica Međunarodne godine hemije 2011

3.12.2010. u 11.00 i 18.00 – Predstava

O eksperimentisanju eksperimentalnih eksperimenata, predstava naučnog klovna, igra Anisa Benšela