Gradonačelnik Beograda Siniša Mali najavio je danas da bi tender za projekat upravljanja otpadom u glavnom gradu kroz javno-privatno partnerstvo trebalo da bude raspisan krajem leta, odnosno da bi grad mogao da dobije strateškog partnera za upravljanje otpadom krajem godine.

“Ako se to ostavari, realizacija projekta, čija se vrednost procenjuje na 250 do 300 miliona evra, mogla bi da počne na proleće naredne godine”, rekao je Mali novinarima u pauzi predtenderske investicione konferencije na kojoj učestvuju predstavnici 52 svetske kompanije za upravljanje otpadom.

On je u Skupštini Beograda ponovio da je reč o investiciji koja pored ostalog podrazumeva uvodjenje novog modernog sistema upravljanja otpadom, izgradnju pogona za tretman otpada, linije za reciklažu otpada, izgradnju pogona za proizvodnju električne i toplotne energije iz otpada i sredjivanje deponije u Vinči.

“Upravljanje otpadom na teritoriji Beograda je jedan od najvećih problema grada”, naglasio je Mali i podsetio da je 2011. Skupština grada usvojila strategiju upravljanja otpadom koja podrazumeva da do 2020. godine grad reši taj problem.

Mali je kazao da će se s predstavnicima svetskih kompanija raditi na na utvrdjivanju tehnologija koje će biti korišćene u sistemu upravljanja otpadom, ali i o strukturi koncesije, “kako bi se našao najbolji način da se upravlja otpadom, a koji odgovara potrebama grada i gradjana”.

Dodao je da se nakon konferencije očekuje da se s Medjunarodnom finansijskom koropracijom (IFC), koja je deo Svetske banke, pripremi poslednja dokumentacija koja je potrebna za tender, da bi se nakon toga na osnovu saglasnosti Komisije za javno-privatna partnerstva Vlade Srbije raspisao javni tender za izbor partnera za upravljanje otpadom.

“Projekat donosi nova radna mesta, ekološki čistiji i zdraviji grad, rešavanje problema deponije Vinča i velikog broja nelegalnih divljih deponija”, kazao je gradonačelnik Beograda.

Mali je rekao da se još uvek ne zna da li će i na koji način grad učestvovati u sufinansiranju projekta, jer je cilj da se on finansira iz sredstava partnera koji bi pobedio na tenderu, a ne zna se ni da li će i u kojoj meri gradjani morati finansijski da podnesu teret projekta.

Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije Snežana Bogosavljević Bošković istakla je da je projekat upravljanja otpadom u Beogradu veoma važan i za Srbiju, jer će na najbolji način pokazati kako se to pitanje može rešiti sistemski.

“Otpad je resurs koji se mora iskoristiti u najvećoj mogućoj meri”, kazala je Bogosavljević Boškovićeava, ističući da stanje u upravljanju otpadom u Srbiji nije zadovoljavajuće.

Prema njenim rečima, od ukupno proizvedenog otpada u Srbiji na sanitarnim deponijama odlaže se samo 19 odsto otpada, a problem predstavlja i to što se zakoni, koji su uskladjeni sa zakonodavstvom EU, ne sprovode u praksi.

Boškovićeva je kazala da je projekat koji počinje Beograd primer i drugim lokalnim samoupravama da na sličan način počnu rešavanje problem adekvatnog zbrinjavanja otpada.

“Strateška opredeljenost Srbije je da izgradi regionalne centere za upravljanje otpadom sa transfernim stanicama, reciklažna dvorišta i postrojenja za dobijanje energije”, rekla je ministarka.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić istakao je da Vlada Srbije podržava projekat i da će njegovo ministarstvo dati doprinos projektu kroz podsticajne fid-in tarife za proizvodnju električne energije iz otpada.

“Obezbedjujemo stimulativnu cenu od 8,57 evrocenti za kilovatčas električne energije proizvedene iz otpada, dok je proizvodna cena struje u Srbiji gotovo tri puta niža”, kazao je Antić.

On je najavio da će do juna biti doneti nova podzakonska akta koja bi dodatno trebala da unaprede tu oblast, a odnose se na ugovore o otkupu električne energije i fid-in tarife.

Antić je nalasio da će projekat u Vinči doprineti diversifikaciji izvora energije koji se koriste za proizvodnju električne i toplotne energije u Beogradu.

Regionalni menadžer za zapadni Balkan IFC-a Tomas Lubek kazao je da će ta finansijska institucija pomoći Beogradu da unapredi sistem upravljanja otpadom i da od njega dobije energiju.

Lubek je rekao da će IFC pomoći gradu i u organizaciji tendera na kome će biti izabran investitor.

Izvor: Zelena Srbija