Zahvaljujući tužbi male grupe pčelara u državi Jukatan, koji su se žalili da će planirana Monsantova sadnja hiljada hektara genetski modifikovane soje desetkovati pčelinja društva i uništiti proizvodnju meda, sudija u Meksiku presudio je protiv velikog giganta.

Monsanto će sigurno uložiti žalbu na presudu, ali za to vreme će i pčelari moći da potraže dodatnu podršku. Ako, pak, Monsanto bude “počašćen” dozvolom, bio bi u mogućnosti da sadi seme u sedam država, što bi ukupno obuhvatilo površinu od preko milion hektara.

Farmeri, pčelari, aktivisti Grinpisa i meksičke institucije koje se bave ekologijom, podigle su svoj glas protiv Monsanta u meksičkim državama. Sudija, očito uveren da su naučni podaci dokazali vezu između raundapa, GM soje i drastičnog pada proizvodnje meda – stao je na stranu pčelara u ovom slučaju. Sudija je presudio da proizvodnja meda i genetski modifikovana soja ne mogu da koegzistiraju.

Jukatan je, inače, treći u svetu po izvozu meda, a tom proizvodnjom egzistira više od 25 hiljada porodica.

Osim zdravstvenih rizika koje nose GM usevi i herbicidi koji se koriste za njihov rast, tu je i šteta za okolinu, tlo, vodu, sve do pčelinjih zajednica koje se drastično smanjuju u okruženju tretiranom GM usevima. Takođe, treba pomenuti i dugoročne posledice u ekosistemu u kome se uzgajaju GM zasadi. Budući da pčele oprašuju velike površine, GM zasadi soje imaju veću verovatnoću da će uzrokovati štetu.

Više na PrviPrvinaSkali