Pre otprilike mesec dana preživeli smo još jedan smak sveta. Sveštenik Harold Kamping je napravio uzbunu u javnosti, koja uzgred budi rečeno jedva čeka mračna predskazanja, pričom o globalnom zemljotresu koji je 21.maja trebalo da uništi svet. Čitajući pomno Bibliju, Harold je ubedio sebe i grupicu tvrdokornih vernika da je apokalipsa bila neminovna. Kao što vidite, pogrešio je. Nije ni prvi ni poslednji. Ovo je podsećanje na najčuvenija predskazanja kraja sveta u istoriji.

Najveći i najsloženiji eksperiment ikada – Veliki hadronski kolajder – je pored mogućnosti da otkrije tajne za kojima fizičari žude, uneo i dosta straha među običnim svetom. Strahovalo se da će 2009.godine, kada se uključi, LHC napraviti malu crnu rupu koja će postaviti velika crna rupa i na kraju progutati celu planetu. Do sada su naučnici uz pomoć njega svašta otkrili (da ne navodim, ispašće da razumem sva ta otkrića), a crna rupica je izostala.

Kada se kazaljka sata pomerila sa 23:59, 31.decembra 1999.godine, i otkucala ponoć, svi su očekivali da će računari pomisliti da je u pitanju 1900. a ne 2000.godina. Na berzi će zavladati haos, avioni će padati sa neba, nuklearne rakete će poleteti. Na sreću, prva godina novog milenijuma je došla tiho, bez mnogo pompe, kao i mnoge druge pre nje.

1555.godine, čuveni Nostradamus je napisao: „Sedmog meseca hiljadudevetstodevedesetdevete sa neba će doći veliki Kralj Straha da vrati u život kralja Mongola a u to vreme će srećno vladati Mars.“ Iako niko stvarno nije razumeo šta je pisac hteo da kaže, većina je sa radošću prihvatila da će 1999.godine doći Apokalipsa. Ako ni vi niste razumeli njegove stihove, pomoći ću vam: 1999. nije došao kraj sveta.

Kult Vrata raja je čekao pravi trenutak za objavu kraja sveta još od sedamdesetih godina kada su osnovani. Kada su saznali za Hejl-Bopovu kometu, odmah su shvatili da iza nje ide svemirski brod koji verovatno sa sobom nosi smak sveta. 1997.godine 39 članova kulta je izvršilo masovno samoubistvo jer su na taj način želeli da pređu na sledeći nivo i ukrcaju se na svemirski brod. Pa…srećan put.

1974.godine u bestseleru Efekat Jupitera autori Džon Gribin i Stiven Plejgman su predvideli da će postavka planeta Sunčevog sistema 10.marta 1982.godine baciti klimu planete u totalni haos. Iako se užasne oluje i velika promena u ubrzanju Zemljine rotacije nikad nisu desili, jedna stvar se desila. Plima tog dana je bila veća za 0,04 milimetra.

Ako mislite da se 21.maja ove godine žurka završila, varate se. 2012.godina je puna teorija o smaku sveta, a najpoznatije je predviđanje pripisano Majama koje kaže da će svet nestati 21.12.2012. Vodi se debata o tehničkim detaljima apokalipse, a u opticaju su solarna eksplozija, pa čak i sudar sa misterioznom planetom. Do tada, uživajte u životu.