LESKOVAC – Pilot-projekat zamene živinih sijalica natrijumovim započet je postavljanjem probnih LED svetiljki u centralnoj gradskoj saobraćajnici, Bulevaru oslobođenja. Na potezu dugom 200 metara, postavljeno je deset sijalica – kako bi i građani mogli da uoče razliku.

SRB-Leskovac---Centar_620x0

Očigledno je da ova vrsta svetiljki daje i do 50 odsto bolju osvetljenost u odnosu na one koje smo do sada koristili, pa smo planirali da Leskovac bude prvi grad u Srbiji koji je sve živine sijalice na ulicama, putevima i trgovima zamenio LED svetiljkama. Jer, na dve i po hiljade svetiljki sada imamo 2.100 živinih sijalica, a godišnji troškovi električne energije za takvu rasvetu iznose oko 200.000 evra, uz još oko 40.000 evra za njihovo održavanje. Ukoliko bismo sve sijalice zamenili LED svetiljkama, smanjili bismo utrošenu struju i za 90 odsto, te bismo rasteretili niskonaponsku mrežu i transformatore. Prednost je, naravno, i to što troškova za održavanje nove rasvete ne bi bilo bar sedam godina, kako tvrde kompanije koje se bave ugradnjom LED sijalica, a garancija proizvođača opreme je 15 godina – objašnjava zamenik gradonačelnika, Dragan Jovanović.

Podsećajući na činjenicu da je Evropska unija, pre više od tri godine, zabranila prodaju živinih sijalica – ocenivši da su one pre grejači, nego rasvetna tela, s obzirom na to da samo pet odsto utošene energije pretvore u svetlost – Jovanović navodi da bi celokupan projekat u Leskovcu koštao 1,2 miliona evra.

Više u Novostima