Lela Stojanović iz Niške Banje, pesnikinja za decu i spisateljica, ali i veliki borac za očuvanje životne sredine, napisala je knjigu pesama za decu na temu ekologije pod nazivom ‘Oaza sreće’.
Sve pesme u knjizi nas opominju, uče, navode i bodre da se zalažemo i borimo za čistiju životnu sredinu a samim tim i za celu planetu Zemlju. U pesmi ‘Zovite doktora’ kaže nam da je planeta bolesna i da za bolesnu planetu u kosmosu nema mesta. Još nam u svojim pesmama govori o reciklaži, plastičnim kesama i flašama, klimatskim promenama, zagađenju vode, vazduha, zemlje, i mnogim drugim temama vezanim za ekologiju. Sve prate pomalo neobične ali inspirativne ilustracije, koje nas navode na razmišljanje. Veliku podršku knjizi daje recenzija našeg velikog pesnika Dobrice Erića, koji je i sam veliki borac za očuvanje životne sredine.
cuvari-planete
Pored knjige pesama Lela je napisala i tekst za dečju pozorišnu predstavu, koji se igra u Pozorištu lutaka u Nišu pod nazivom ‚‚Čuvari prirode čiste‚‚ ali i tekst ‚‚Čista planeta‚‚ koji je igran u mnogim osnovnim školama i predškolskim ustanovama i to u: Sombor, Futog, Titel, Aleksinac, Zaječar, Bački Jarak, Zenica, Živinice Gornje – Tuzlanski kanton, Vlasotince, Čajetina itd.
Moramo napomenuti da je predškolska ustanova ‚‚Dečja radost‚‚ iz Vlasotinca igrala predstavu ‚‚Čuvari planete‚‚ na desetom festivalu dečjih dramskih radosti ‚‚Deder‚‚ maja 2013.godine u Smederevu i tom prilikom osvojili su prvu nagradu u konkurenciji ekoloških predstava.
Ali zalaganje Lele Stojanović za čistiju životnu sredinu tu ne staje, već je napisala tekst za muzičku numeru pod nazivom ‘Čista planeta‚‚  gde je muziku uradio Milorad Cvetković a pesmu izvodi grupa ‘Rok star klinci’ iz Niša pod vođstvom Nikole Cvetkovića, učenika muzičke škole ‘Mokranjac’.
Kao što vidimo, Lela nije sama u svom zalaganju za očuvanje životne sredine, tu su sa njom i glumci, režiseri, scenografi, muzičari, pevači, mnogi učenici, gledaoci pozorišnih predstava kao i mnogi čitaoci njene knjige. Svi oni imaju isti cilj, da planeta Zemlja bude lepše i zdravije mesto za život.