Jedna od najlepših planina Srbije, ali i Balkana, Stara planina, osim leti, predstavlja pravu atrakciju i zimi, kada nepreglednim vrletima zavlada surova klima i kada se ka ovoj planinskoj lepotici upute samo pravi avanturisti, željni jedinstvenih prizora. Ipak, vreme kada padne prvi sneg idealno je da se poseti planina, naročito mnogobrojni vodopadi na plahovitim planinskim rekama koji, okovani ledom, predstavljaju jedinstven doživljaj i pravi užitak za sve istinske zaljubljenike u prirodu.

Najinteresantnija tura zimi svim zaljubljenicima u planinu svakako je obilazak vodopada Tupavica, jednog od, iako ne najviših, sa svojih 25 metara sigurno najlepših u Srbiji. Kada led okuje vodu on se pretvara u jedinstveno lepu kreaciju kakvu samo priroda može da napravi. Da bi se video vodopad neophodno je jednoipočasovno pešačenje od sela Dojkinci, poslednjeg staroplaninskog sela, putem ka rezervatu smreče Arbinje. S obzirom na to što ni ovaj vodopad nije propisno obeležen, treba sa sobom voditi nekog od dobrih poznavalaca planine, ili planinara iz Planinarskog društva „Vidlič” iz Pirota, koji često zimi obilaze vodopad.

Osim Tupavice treba obići i druge staroplaninske vodopade, kao što su Draganov vir, koji se nalazi na četiri kilometara uzvodno od Tupavice, vodopadi na Toplodolskoj reci, Kurtel, Piljski i fantastični Čunguljski skok sa impozantnih 45 metara pada.

Više u Pressu