Istraživanje novosadskog Poljoprivrednog fakulteta otkrilo je prisustvo parazita iz porodice valjkastih crva u domaćim rečnim tokovima, kod uzoraka soma, smuđa i štuke. Zaraženih nema, a na tržištu ribe iz domaćih reka sprovodi se vanredna kontrola.

Crvi koji u ribi parazitiraju lako su uočljivi. Dugi su do sedam centimetara, ubijaju se kuvanjem, pečenjem, prženjem, smrzavanjem ribe, ali su otporni na soljenje i mariniranje. Ako čovek pojede zaraženu svežu ribu, parazit probija zidove creva i spas je jedino operacija.

riba-parazit

U Srbiji zaraženih nema, a ljudi mahom ne sumnjaju u to da je riba koju kupuju zaražena. Kako kažu, uglavnom kupuju smrznutu ribu i ne strepe od parazita. Alasi sa jednog dela Dunava kod Beograda tvrde da je riba koju love zdrava.

“U poslednje tri, pet ili 10 godina, do današnjeg dana, još nismo videli ni jednu jedinu zaraženu ribu. Hvatali smo ribu i za institute i za ljude koji su branili doktorate sa raznom ribom i nikada nije pronađen ni jedan jedini parazit”, kaže alas Đorđe Đufoski.

Iako kažu da za sada nisu naišli na crvljivu ribu, ribolovci sa Tise, Tamiša i Begeja su zabrinuti.

U Veterinarskoj inspekciji kažu da su ispitivanja rađena u različitim rekama i da još uvek nemaju podatke s kojima sa sigurnošću mogu reći da li je u pitanju invazija u visokom stepenu, i u svim vodama.

“Nema razloga za paniku, to je zaista moguće pronaći u nekim slučajevima, zato i apelujemo na naše građane da kada kupuju ribu da obrate pažnju gde kupuju, jer je veoma bitno mesto gde kupujete. Treba kupovati ribu sa poreklom, sa deklaracijom”, naglašava načelnica inspekcije Sanja Čelebićanin.

Više na RTS