BEOGRAD, 22. januara 2010. (Beta) – Prve kutije za prikupljanje papira, u okviru projekta razdvajanja otpada, postavljene su danas u zgradi Vlade Srbije.

Ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić predao je prve kutije premijeru Srbije Mirku Cvetkoviću, u čiji su kabinet postavljene.

Ministarstvo je saopštilo da je obezbedilo 30 hiljada kutija za razdvajanje papira koje će najpre biti postavljene u svim kancelarijama državnih organa.

Akcija će se zatim proširiti i na lokalne samouprave, a očekuje se da se i privredna društva uključe i u toku godine postave 100 hiljada kutija za prikupljanje papira u kancelarijama širom Srbije.

Ministarstvo je u ukazalo da je najrazvijenija oblast u okviru reciklažne industrije u Srbiji prerada otpadnog papira, a potrebe preradjivača su znatno veće od prikupljenih količina, pa su fabrike prinudjene da ga uvoze.

U kutije će se odlagati novine, kancelarijski papir, časopisi, prospekti, sveske, katalozi, knjige i kutije.

Za proizvodnju tone papira iz primarne sirovine potrebno je oko dve tone drveta, tri tone pare, 7.400 kilovati električne energije, više od 50 hiljada litara vode, a proizvodi se 50 metara kubnih otpadne vode i 300 litara hemikalija za kuvanje drveta.

Za proizvodnju tone papira iz sekunarne sirovine, odnosno starog papira, potrebno je 1,2 tone starog papira, 2 tone pare, 3.600 kilovati električne energije, 16.000 litara sveže vode, a proizvodi se sedam metara kubnih otpadne vode bez fenola.

Reciklažom se spašava od seče 17 stabala, a uštedi 4.200 kilovati električne energije, 32.000 litara vode i 1.400 litara goriva.

Preradom starog papira utroši se 60 odsto manje energije nego kada bi taj proizvod dobijali iz drveta. Danas se 60 odsto papira dobija iz recikliranog papira, a 40 odsto iz drveta.