U zemlji koja važi za svetskog lidera u inovacijama, i u gradu koga bije glas da ima najjaču gradsku ekonomiju na svetu očekujete da vidite nešto što promoviše životni stil potpuno drugačiji od ostatka sveta. U predgrađu Tokija nalazi se kuća snova svakog pobornika zaštite životne sredine. Panasonic je napravio kuću koja kroz koncept štednje, stvaranja i skladištenja energije skoro eliminiše emisiju ugljen dioksida.

Emisija ugljen dioksida je smanjena ventilacionim sistemom koji koristi prirodnu promaju i kontrolom strujanja vazduha klimatizacijom. Klima uređaj pušta optimalno strujanje vazduha senzorskim otkrivanjem lokacije i pokreta osobe u sobi.

Takođe, mudro se koristi sunčeva svetlost i podešava količina svetlosti za svaku prostoriju u kući. Ako ukućanin ode u kuhinju, tamo se automatski pale svetla, dok se zahvaljujući senzorima u dnevoj sobi svetla, klima uređaj i televizor gase. Pored sunčeve, koristi se LED osvetljenje koje troši manje struje i duže traje.

Što se tiče vode, tu se uštede prave sa novim veš mašinama koje drastično smanjuju količinu potrebne vode iskošenjem bubnja. U kupatilima se koriste novi materijali koji su otporni na ogrebotine i dugo ostaju čisti, čime se smanjuje učestalost čišćenja.

U kući široku primenu imaju novi, vakuumski izolacioni materijali koji štede energiju. Isto tako, tehnologija čuvanja energije koja skuplja, prenosi i koristi toplotu razasutu po celoj kući je usvojena u proizvodnji frižidera, klima uređaja, veš mašina i sušača.

Ugljen dioksid se smanjuje i kombinacijom gorivih ćelija i generatora solarne energije koji efikasno stvaraju energiju i akumulatora koji tu energiju čuvaju.

Znači na svaki detalj se mislilo i ako želite to da vidite uživo, jedna takva kuća je dostupna za posetioce u Panasonikovom centru u Tokiju, pa dobrodošli u budućnost.