Beograd – Od 7.274 žalbi koje su stigle na adresu Poverenika za informacije od javnog značaja od početka rada te službe, 37 se odnose na pristup informacijama o životnoj sredini. Prema rečima Rodoljuba Šabića, poverenika za informacije od javnog značaja, dosad je okončano 29 slučajeva.

U 15 slučajeva nije bilo potrebe da dajem formalan nalog u vidu rešenja, jer je već nakon zahteva za izjašnjenje organ vlasti koji je prethodno uskratio informaciju istu ipak dao, pa je postupak zaključkom obustavljen. U 12 slučajeva rešenjima sam naložio davanje informacija. Većina tih rešenja je već izvršena, četiri još čekaju na izvršenje, a dve žalbe sam odbio kao neosnovane – kaže za Danas Šabić. On dodaje da je reč o informacijama koje se odnose na zaštitu životne sredine u najužem smislu i da je broj žalbi znatno veći.

Broj žalbi bi bio mnogo veći ako bismo tu dodali i 295 rešenih žalbi koje se odnose na zaštitu životinja, zatim na javne nabavke, investicije i slične oblasti koje su relevantne sa stanovišta zaštite životne sredine. Izgradnja investicionih objekata poput rafinerija ili puteva ima veliki uticaj na ekologiju – ukazuje Šabić.

Naš sagovornik navodi da brojni subjekti uskraćuju informacije građanima, počev od lokalnih samouprava, preko pokrajinskih sekretarijata i republičkih ministarstava, inspekcijskih organa do naučnih ustanova, fakulteta i instituta.

Arhuska konvencija

Prema Arhuskoj konvenciji, koju je Srbija ratifikovala u maju prošle godine, svaki građanin ima pravo da bude obavešten o stanju životne sredine u svom okruženju, ali i zatraži na uvid dokumenta koje se odnose na ovu oblast.

AUTOR: K. ŽIVANOVIĆ  – Danas