Protest  Asociacije poljoprivrednika Južnog Banata, odbornika i stanovnika opštine Kovačica  se nastavlja sve do ispunjenja njihovih zahteva. Danas  je sadržaj aflatoksina u mleku strah i problem svih građana Srbije…  a za par godina može to biti kancerogeni šećer, ukoliko se izgradi opasno postrojenje za preradu i tretman azbesta i  skladište opasnih kancerogenih materija i industrijskih otpada  na 350 m od Kovačice i  na 821m od šećerane “Jedinstvo” (Sunako) M.Kostića  kod Kovačice… Ne smemo dozvoliti da se na našim oranicama gde industrije uopšte ni nema, grade ovako opasna postrojenja.

Mi želimo da investiramo u organsku proizvodnju, u plastenike i hladnjače  a ne u fabrike i skladišta  koje će da  zatrpaju s industrijskim otpadom i  da  svi mi strepimo da se ništa ne desi, i tako  zbog interesa pojedinaca rizikujemo da se uništi naše zdravlje i  poljoprivreda,  jedini izvor prihoda 90% građana opštine, regiona pa i Vojvodine i Srbije !
Posle 21. dana protesta bliži se kraj agonije i straha od izgradnje opasnog  postrojenja na 350 m od Kovačice  zato što je:
1. Vladajuća koalicija opštine Kovačica, pod pritiskom građana koji već 20.dana protestuju i blokiraju traktorima opštinu i centar Kovačice, na održanoj sednici 19.2.2013g. izglasala Odluke  kojim se poništava Detaljni plan regulacije  Bloka 43,44,45 u Kovačici. Ovom odlukom o poništavanju, više nijedan investitor neće moći  da započne izgradnju  postrojenja i skladišta koji prerađuju, tretiraju ili skladište azbest ili druge opasne materije na teritoriji opštine Kovačice.
2. Ministarka Zaštite životne sredine  prof.dr.Zorana Mihajlović, posle slanja inspektora pre tri nedelje,  21.2.2013g. naložila je pokrajinskim organima da joj dostave u roku 24 sata informacije o postupku davanja saglasnosti na Studiju uticaja na životnu sredinu Projekta “centra  za preradu i tretman azbesta i skladišta opasnih industrijskih otpada Yunirisk  u Kovačici.
Građani opštine Protest nastavljaju sve do pravosnažnosti donetih Odluka od 19.2.2013g. i dobijanja pozitivnog  mišljenja od Ministarstva,  pošto je i sama opština u obrazloženju odluke od 19.2.2013 g. napisala da je ova opštinska odluka  o Detaljnom planu regulacije Bloka 43,44,45 od 2009 g. a koja je bila na snazi i osnov za izdavanje Lokacijske i Građevinske dozvole  investitoru,  bila u suprotnosti sa zakonom!
U nedelju 24.2.2013g.  u 15.00 sati  održan je protest i  Zbor građana ispred opštine . Govornici su osudili opštinsku televiziju koja već 20 dana  ne izveštava o protestu čak naprotiv omalovažuje i govori da samo nekoliko cirkusanata i par traktora učstvuju u protestu!