Sednica Konventa mladih, koji okuplja 30 srednjoškolaca, članova učeničkih parlamenata, iz 15 gradova Srbije, održaće se u petak, 30. marta sa početkom u 11 časova u prostorijama EU info centra (Sala KLUBIC, Dom omladine, Dečanska 1), u organizaciji Evropskog pokreta u Srbiji.

Skup će otvoriti:

  • Svetlana Stefanović, Evropski pokret u Srbiji
  • Vladimir Radojčić, Zelena inicijativa
  • Olivera Lazarević, EU info centar

Konvent mladih predstavlja jedan deo aktivnosti koje EPuS sprovodi u okviru kampanje Zelene inicijative, mreže 22 organizacije građanskog društva, koju sprovode u saradnji sa Institutom za održive zajednice (ISC) i uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Konvent mladih se odnosi na uključivanje srednjoškolaca predstavnika učeničkih parlamenata u proces upravljanja otpadom i reciklaže putem rasprave na ovu temu i kroz podršku realizaciji kreativnih akcija u lokalnim školskim sredinama. Cilj okupljanja jeste da mladi međusobno razmene znanja i iskustva u oblasti upravljanja otpadom i zaštite životne sredine, odnosno da daju konkretne predloge za rešavanje ekoloških problema u njihovim lokalnim sredinama. Ovom prilikom, mladima će kroz interaktivan pristup biti predstavljeni tehnički aspekti prikupljanja, tretmana i odlaganja otpada, ekonomski potencijali otpada kao sirovine, mogućnosti za aktivno uključivanje mladih u ovaj proces, kao i organizovanje i sprovođenje projekata u oblasti zaštite životne sredine.

Po završetku sednice, planiran je organizovani obilazak reciklažnog dvorišta u Obrenovcu, gde će srednjoškolci imati priliku da čuju i vide kako funkcioniše proces odvajanja otpada i reciklaže.

Sednica Konventa mladih biće organizovana u saradnji sa EU info centrom, a podršku održavanju skupa dala je Delegacija Evropske unije u Srbiji.

Evropski pokret u Srbiji, zajedno sa još 22 organizacije građanskog društva, sprovodi kampanju Zelena inicijativa One će u okviru projekta koji se sprovodi u saradnji sa Institutom za održive zajednice (ISC) i uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), do decembra 2012. godine realizovati zajedničke aktivnosti usmerene ka razvoju funkcionalnih mehanizama za podsticanje primarne selekcije otpada na lokalnom i nacionalnom nivou.