Ako ste se ikada pitali (a ne verujem da jeste) koja vrsta vodi najbedniji život na planeti, nije teško pogoditi – u pitanju je, zajedno sa govedom i svinjom, kokoška. U kavezima koje dele sa mnoštvom sapatnica, u sopstvenom izmetu, takvom brzinom ugojena da je noge ne mogu držati, kokoška danas predstavlja simbol gramzivog načina vođenja posla današnje industrije hrane. Da stvar bude gora tu je i činjenica koju lako previđaju ljubitelji piletine, milioni muških pilića biva ubijeno jer nisu potrebni industriji – ne nose jaja i nemaju dovoljno mesa da bi bili isplativi za proizvodnju. Ova svakodnevna „masovna ubistva“ se obavljaju ili tako što se živi pilići ubacuju u mašinu za mlevenje mesa i tako odlaze u rinfuz ili se guše ugljen dioksidom pa završe kao hrana za zoološke vrtove i farme reptila.

20060319124418more_chicks1

Do šezdesetih godina prošlog veka, kokoške i petlovi su se odgajali sa ostalim životinjama na farmama – kokoške su nosile jaja a petlovi se odgajali kao brojleri (pilići koji se gaje za ljudsku ishranu). Međutim, glad za profitom iskazuje nove zahteve: razvijaju se zasebne sorte nosilje i sorte brojlera. Za petlove tu nema mnogo mesta. Išlo se dotle da je ubačen gen čija je uloga da se lakše odvoje muški od ženskih jednodnevnih pilića – drugačija im je boja perja. Danas nosilje izlegu 310 jaja godišnje, 100 više od onih od pre pedesetak godina, a mesnate sorte dobace dva kilograma težine za pet do šest nedelja. Zakolju ih pre nego što postanu seksualno zrele.

Najveća svetski proizvođač kokica nosilja, nemački Lohmann Tierzucht, je razvio novu sortu kokoške koja je izazvala malu senzaciju u poljoprivrednoj industriji. U pitanju je „Lohmann dual“ – sorta čije ženke nose jaja a mužjaci su brojleri. Kokice nose 250 jaja godišnje a petlići dostignu veličinu za klanje za 70 dana. Iako ponuđeno kao mnogo humaniji način tretiranja životinja, novo rešenje ima jako loše rezultate na tržištu koje ne mari nizašta drugo osim brojki. Hibridi visokih performansi su i dalje prvi izbor privatnih farmi. Mi i kokoške nemamo izbora.

Izbor: Der Spiegel