NjEGOV pronalazak zainteresovao je ceo svet, ali ne i Srbiju. Iz Kine je stigao poziv da učestvuje da međunarodnom Sajmu tehnike u Šangaju, ali nije imao novca da otputuje. Mihailo Mrvošević, učenik trećeg razreda Pete beogradske gimnazije, zajedno sa drugom Filipom Ljubinkovićem iz Treće gimnazije, napravio je filter za vodu jednostavan, praktičan i jeftin – od peska i grafena.

bg_620x0

Stručni naziv zaštićenog rada je “Novi pristup jeftinim grafenskim oblogama”. Ideja se javila još u Istraživačkoj stanici “Petnica”, gde je Mihailo boravio više puta. Hteo je da napravi filter za prečišćavanje vode, ali je problem bio što nije bilo dovoljno novca da realizuje zamisli. I morao je smisliti nešto drugačije.

– Beda me naterala da napravim ovako jeftin i praktičan filter, jer nisam imao novca – priča nam Mihailo. – Bilo je potrebno malo peska i grafena, grafitna elektroda. Ovaj proizvod može da se koristi u domaćinstvu, ali i u velikim sistemima za prečišćavanje vode, kao što su gradski vodovodi. Cena je izuzetno mala i iznosi 15 do 20 dinara.

– Postavio sam na internet pronalazak i dobio poziv iz Šangaja da učestvujem na tamošnjem Sajmu tehnike, ali pošto nisam imao novca za kartu i boravak tamo nisam otišao – kaže Mihailo. – Javili su mi se, takođe, iz Kine da mi pošalju veliku količinu grafitnih elektroda. Ali, to mi ne treba. Neophodna mi je laboratorija za nastavak istraživanja.

Više u Novostima