Li Guisin, stanovnik Šiđiadžuanga, lokalne prestonice Hebei provincije, podneo je tužbu okružnom sudu tražeći od Opštinskog biroa za zaštitu životne sredine da “sprovodi svoju dužnost kontrole zagađenja vazduha u skladu sa zakonom”, prenela je agencija Rojters.

Ogorčeni stanovnik severa Kine je takođe zatražio odštetu od nadležnog Biroa za stanovnike koji udišu zagušujući smog koji je obavio Šidijiadžuang, mada je ostalo nejasno da li će sud i prihvatiti tužbu Lija.

Smog je toliko gust da čak i statue nose maske, navodi AP pozivajući se na fotografije studenata iz studenskog kampusa koje cirkulišu socijalnim mrežama, kao deo prilika na severnu Kine koja šesti dan za redom trpi zbog teškog zagađenja vazduha.

6829895b0349467c83786873ac616b99

Studenti Pekinškog univerziteta stavili su maske na statue španskog romanopisca Migela de Servantesa, koosnivača Komunističke partije Kine Li Dadžaa i pokretača tradicionalne kineske igre Tai Či.

Opasan smog spustio se danas i na Peking, uprkos najavljenom zatvaranju ili smanjenju proizvodnje u 147 gradskih industrijskih postrojenja, pa je Nacionalni meteorološki centar saopštio da je očitano zagađenje od 444 mikrograma po kubnom metru u centru Pekinga.

AP podseća da je Svetska zdravstvena organizacija saopštila da je zagađenje vazduha od 25 mikrograma po kubnom metru – bezbedni nivo za ljude.

Više na B92