Smog, koji je prošle nedelje zagušio više od 100 gradova u Kini ponovo je pokrenuo kritike o nedovoljnim naporima kineskih vlasti u borbi protiv zagadjenja.

U Šangaju i mnogim drugim gradovima Kine indeks zagadjenosti vazduha dostigao je prošle sedmice maksimalne vrednosti, te su mnogi pohitali da kupe maske za lice i filtere za prečišćavanje vazduha kako bi se odbranili od gustog smoga, koji je rezultat višedecenijskog ekonomskog rasta.

China_Photo

Zagadjenost vazduha čak je primorala sve osnovne i srednje škole u istočnom gradu Nandjingu da na dva dana zatvore svoje učionice.

“Smog je svuda. Ako pronadjemo neko mesto bez smoga, to će biti vest”, rekao je juče u Šangaju šef Odeljenja za nauku i tehnologiju Ministarstva za zaštitu životne sredine Sjong Juehui.

Sjong je dodao da drugoj po veličini svetskoj ekonomiji ne nedostaje tehnologije i novca za čišćenje vazduha, već primena konkretnih propisa, rekao je Sjong.

Svake godine u Kini se u vazduh emituje čistih 22 miliona tona sumpor-dioksida, dok se iz preostale dve trećine od ukupne emisije, ili 40 miliona tona, uklanja sumpor, prema podacima Ministarstva za zaštitu životne sredine.

Neki kineski zvaničnici, medjutim, izražavaju sumnje u autentičnost cifre uklonjenog sumpora, navodeći da mnoge kompanije zagadjivači zatvaraju fabrike za smanjenje zagadjenosti kako bi umanjile troškove.

Sjong je naveo da njegovo ministarstvo radi na pooštravanju standarda za zaštitu životne sredine.

“Novi standardi, usvojeni prošle nedelje, propisiju da oko 2.000 fabrika cementa širom zemlje unaprede postrojenja za tretiranje zagadjenja”, dodao je Sjong.

U medjuvremenu, mnogi gradovi će do sredine 2014. početi da primenjuju ograničenja u emisiji štetnih čestica, što će primorati mnoge fabrike zagadjivače da unaprede postrojenja za tretman zagadjenja, prema Sjongu.

Mnogi za zagadjenje krive kinesku energetsku industriju koja počiva na uglju.

Ono što Kina trenutno može da učini je da minimizira potrošnju uglja i, mada ne može da ga u potpunosti zameni gasom, tekući prioritet je da promoviše čistiju upotrebu uglja, naveo je Sjong.

Izvor: Zelena Srbija