Portparol Komisije za nacionalno zdravlje i planiranje porodice Mao Kuan je rekao da se još razmatra da li će biti ukinuto pravilo da dvoje dece mogu da imaju samo parovi u kojima su oba partnera jedinci.

one-child-policy-chinese-family-small

On je kazao da veoma brojno stanovništvu u Kini i dalje predstavlja opterećenje za tu najmnogoljudniju zemlju na svetu, koja se suočava sa ozbiljnim ekonomskim problemima.

On je, međutim, dodao da uprkos tome Komisija razmatra mogućnosti kako bi politika planiranja porodice u Kini bila poboljšana.

Prema njegovim rečima, za to je potrebno uzeti u obzir socijalni i ekonomski napredak i promene u strukturi stanovništva.

Glavni razlog eventualne promene politike je ipak ekonomske prirode, pošto kinesko stanovništvo stari,a za deceniju ili dve Kina neće imati dovoljno mlade radne snage.

Politika planiranja porodice, tzv. “politika jednog deteta” uvedena je u Kini ranih 70-tih godina 20. veka, a značila je između ostalog zabranu zajednicama u gradovima da imaju više od jednog deteta, dok su parovi na selima mogli da imaju do dvoje dece, pod uslovom da je prvo dete žensko.

Više na B92