Kineska vlada je odlučila da nagradi gradove koje saniraju rastući problem zagadjenja vazduha, pišu danas francuski mediji.

“Na ivici asfiksije (gušenja), cela Kina se mobilisala da se bori protiv zagadjenja vazduha. Kineska vlada je saopštila da je deblokirala 5 milijardi juana (603 miliona evra) za borbu protiv smoga u Pekingu i drugim kineskim gradovima na severu zemlje, koji su obavijeni sivom gustom maglom zagadjenja”, prenose mediji.

china-beijing-pollution_69139_600x450

Vlada će nagraditi gradove koji se najviše bore protiv toga i to u nekoliko područja – Peking, Šansi, Šandong i autonomna pokrajina donja Mongolija, navelo je kinesko Ministarstvo finansija i dodalo da će nagrade biti dodeljene krajem godine i to u obliku investicija i postrojenja za smanjivanje sitnih čestica u vazduhu, koje ugrožavaju disajne organe.

Prema navodima Svetske organizacije, zagadjenje vazduha u kineskim gradovima je 40 veće od gornje podnošljive granice zagadjena.

Kineski Vrhovni sud i tužilaštvo izdali su u junu zajedničko saopštenje o strožem kažnjavanju zagadjivača.

U dokumentu se nalazi spisak od 14 aktivnosti koje će se smatrati “nepopravivim zločinom za zaštitu životne sredine i prirodnih resursa”.

Na primer, nepropisno pražnjenje i odlaganje radioaktivnog otpada ili bacanje u pijaću vidu patogenih ili toksičnih supstanci koje izazivaju bolesti smatraće se krivičnim delom zagadjivanja životne sredine.

Na listi su i oni i koji zagadjuju sredinu blizu bolnica, škola i velikih stambenih lokacija. Kazne za tu vrstu krivičnog dela će biti maksimalno do sedam godina zatvora s novčanom kaznom.

U Kini, više od 10 miliona hekatara je zagadjeno teškim metalima i pesticidima koji poljoprivrednici stavljaju kako bi im proizvodi brže rasli, a to predstavlja veliku opasnost za zdravlje. Naučnici smatraju da je zagadjenje životne sredine jedan od glavnih uzroka obolevanja od raka u Kini.

Izvor: Zelena Srbija