Kalifornijski naučnici saopštili su da su pronašli novi uzrok za masovni pomor pčela – parazitsku mušicu apocephalus borealis koja polaže svoja jajašca u telu pčele i doprinosi uništenju kolonija.

Otkriće kalifornijskih naučnika u skladu je sa simptomom ČD (Collony Colapse Disorder), čija je karakteristika iznenadni nestanak i pomor svih odraslih jedinki neke kolonije pčela. Simptom ČD i dalje desetkuje košnice širom SAD i u ostalim delovima sveta.

Oboljenje izaziva veliku zabrinutost, pošto se u SAD i dalje gotova jedna trećina hrane proizvodi zahvaljujući oprašivanju biljaka.

Prisustvo ČD posebno je alarmantno u Kalifoniji, vodećem američkom proizvodjaču voća i povrća, gde pčele imaju ključnu ulogu u dve milijarde dolara vrednom uzgoju badema, kao i drugog voća.

Najnovije istraživanje naučnika iz severne Kalifornije, objavljeno u žurnalu PLoS ONE, identifikovalo je parazitsku mušicu kao najnoviju pretnju opstanku pčela.

Naučnici do sada nisu bili u stanju da pronadju razloge odumiranja pčela niti načine da to spreče. Istraživanja su do sada upućivala na interakciju mnogih faktora, medju kojima su pesticidi, odsustvo cvetanja pa i hrane, grinje, gljivice, virusi i paraziti.

U najnovijem istraživanju naučnika sa Državnog univerziteta u San Francisku, parazitska mušica apocephalus borealis pronadjena je u pečalama u dve trećine od ukupno 31 kolonije proučene na području San Franciska.

Više na portalu Zelena Srbija

Naučnici kažu da parazit polaže jajašca u abdomen pčele, nakon čega ona počinje da se vrti u krug sa očiglednim odustvom osećaja za pravac.

Inficirane pčele, kako navode istraživači, počinju da se ponašaju poput “zombija”, noću napuštaju košnice i vrlo brzo ugibaju.