Idealno je leti odmarati se na obali mora, reke, jezera…, pogotovo u vreme najvećih vrućina. Ali, šta ako nemamo mogućnosti da odemo na odmor, a kod kuće nam je pakleno vruće jer nemamo klimu ili niste baš za to da  bude uključena 24h? U nastavku je nekoliko saveta koji će vam sigurno pomoći da lakše preživite velike vrućine.

heat-summer-legs

Uhvatite svež vazduh

Tokom noći i jutra držite širom otvorene prozore u stanu ili kući, i to, ukoliko je moguće otvorite one koji će omogućiti najdelotvornije prirodno strujanje vazduha. Na taj će način iz prostorija otići topli ustajali vazduh, a ući svež. Tokom ranog jutra, ili kad procenite da se vazduh napolju  počeo zagrevati, zatvorite sve prozore i spustite sve roletne do kraja, kako biste sprečili zagrevanje prostorija.

Kada sve zatvorite i zamračite, tokom dana ništa ne otvarajte- biće vam puno ugodnije. Naravno, efekat ovakvog hlađenja zavisi puno od energetske efikasnosti  objekta i od toga hoćete li, na primer, kuvati, držati upaljene uređaje koji zagrevaju prostor.

Spas je u kapljicama

Hlađenje vazduha isparavanjem vode takođe može biti od velike pomoći. Naime, kad voda isparava ona iz prostorije ‘usisava’ određenu količinu topline. Po istom principu hladi se i reguliše temperaturu naše telo – znoj isparava kroz pore kože, preuzima toplinu od tela i usput  ga hladi.

Kako bi malo osvežili prostoriju, treba vam bočica sa sprej raspršivačem (naprimer ona koja se koristi kod peglanja ili čišćenja sobnog bilja) u koju sipate vodu, najbolje hladnu, i raspršite po prostoriji u kojoj boravite. Te male kapljice brzo će ispariti, a vazduh će vam biti puno podnošljiviji.

Led u krevetu

Sigurno ste iskusili okretanje u krevetu tokom letnih noći. Vrućina je najnepodnošljivija noću, a samo otvaranje prozora često ne pomaže. Jedno od rešenja je da se ohladi sam krevet. Pokušajte ledne obloge (naravno umotane u plastične kesice) staviti u krevet sat vremena pre nego podjete na spavanje. Možete ih staviti i u jastučnicu ili ispod jastučnice. Efekt ovakvog hlađenja neće biti dugotrajan, ali vam može pomoći kraće vreme – dovoljno je da vam bude manje vruće dok vas ne savlada san.

Lagana odeća

Odeća u koju ste odeveni ima vrlo veliki efekt na to koliko osećate vrućinu. Za vreme vrućih dana trebao bi birati laganu odeću, koja će omogućiti koži da diše. Kako bi se zaštitili od sunčevih zraka, dobro bi bilo da ta odeća, ukoliko izlazite napolje, bude dugih rukava odnosno nogavica. Naravno, i ovde je važno da je lagana, udobna i tako tkana da pušta vazduh da struji oko vas.

Više na sajtu KoDren