Jedno od rešenja za prenaseljenost i prekomernu potrošnju resursa bi bilo da naselimo okean. Energetski problem je rešiv: ideja o tehnologiji Konverzije termalne energije okeana (OTEC) postoji već skoro sto godina. Radi se o iskorišćenju temperaturne razlike koja postoji između površine i dubine tropskih voda i koja može biti i 20oC. Kada se topla morska voda stavi u posudu sa niskim pritiskom, ona počne da ključa. Para pokreće turbine električnog generatora, pa se pošalje cevima u dubinu gde je hladna voda. Tu se para vrati u tečno stanje i dobije se – hladna pijaća voda. Dakle, pored dobijanja struje ovaj sistem se može koristiti za svežu vodu, hlađenje prostorija, gajenje jastoga, riba ili algi, hidroponiku. Ključno je postaviti OTEC elektrane na pravilnom rastojanju da se ne bi narušila temperatura okeana. Problem zbog kog nema šire upotrebe ove tehnologije su veliki početni troškovi.

Takođe, mogu se koristiti sunce i talasi. Postoji više metoda za dobijanje energije od talasa, a za sve njih važe iste prednosti: talasi su besplatni, održavanje i funkcionisanje mašina nije skupo i može proizvesti dosta struje. Nedostaci su isti ti talasi jer ih nema uvek, što znači da je potrebno pronaći mesto gde su konstantni, neka rešenja su bučna, ali i talasi su, a tehnologija mora biti napravljena tako da izdrži jako loše vremenske uslove.

Život na moru bi zahtevao gradove koji su delom potopljeni ili koji plutaju. Već su postojali predlozi poput Šimicu Piramide koja bi na sebi imala više 30-spratnica. Kretanje ljudi i vozila bi postojalo samo kroz skelet (ogromne cevi) piramide a čvorovi ili spojevi bi bila stanice prevoznog sredstva. Podupirači bi bili prekriveni fotovoltnim premazom zbog prikupljanja sunčeve energije, a koristile bi se i morske struje, pa čak i alge. Nažalost, čitava građevina bi bila previše teška da bi se održala na površini mora, a ultralake i superjake nanocevi bi smanjile težinu strukture za više od 100 puta.

Vest da svetski bogataši ulažu u mikronacije koje bi funkcionisale na okeanu (naravno iz potpuno drugih razloga) samo pokazuju da je ova ideja izvodljiva i ukoliko na kopnu ponestane mesta za nas eto nas u druženju sa ribama.