Sigurno i nismo svesni koliko vode trošimo u toku dana. Osim one očigledne potrošnje, postoji i „virtuelna voda“ koja se troši u proizvodnji hrane, struje i, uopšte, u industriji. Prema knjizi „Vaš vodeni otisak“ Stivena Lihija, naručivanjem pice štedite preko hiljadu litara vode.  Dok se suočavamo sa zagađenjem, globalnim zagrevanjem i povećanom potražnjom za svežom vodom, ona postaje sve ređi resurs. Hiljadama godina unazad, ljudi tretiraju vodu kao nešto sveto i bili su u pravu. Moramo da se vratimo unazad i ponovo naučimo takvom ponašanju.

Evo nekoliko saveta:

  1. Pijte čaj umesto kafe

Možda izgleda da šolja kafe i čaja sadrže istu količinu tečnosti, ali uzgajanje kafe zahteva mnogo više vode od uzgajanja čaja. Količina potrošene virtuelne vode za šolju čaja je oko 35 litara, a za šolju kafe je oko 140 litara.

  1. Ako ste zapeli za fast fud, naručite picu umesto hamburgera

Prema knjizi „Vaš vodeni otisak“ Stivena Lihija, naručivanjem pice štedite preko hiljadu litara vode. Proizvodnja govedine zahteva mnogo vode, jer krava pije ogromne količine. Sve u svemu, biljna hrana ima mnogo manji vodeni otisak od mesa.

  1. Kupujte polovne farmerke umesto novih

Džins ima veoma veliki vodeni otisak – oko 8000 litara po paru. Većina toga ode na uzgajanje pamuka, ali se voda koristi i za pranje i bojenje tkanine. Sledeći put kad budete hteli da kupite nov par, obiđite second hand prodavnicu umesto novih.

  1. Zalivajte baštu sakupljenom kišnicom umesto iz česme

Koristite burad za sakupljanje vode iz oluka. Na ovaj način ćete uštedeti pijaću vodu koju biste potrošili na zalivanje bašte. Čak i ako biste morali povremeno da uključite crevo na sistem – napravićete značajne uštede.