Žitarice: Skoro sve je jednostavno sačuvati; dobro sazrele i osušene prirodnim putem, zaprašiti ambarinom protiv napada insekata i čuvati na suvom tamnom mestu gde temperaturni uslovi nisu previše promenljivi.
Voće: Od dobro sazrelih zdravih plodova izvaditi koščice, oprati ih vodom da bi se odstranilo “meso”, i potom ih rasporediti na hartiju, najbolje na hartiju od natron vreća (od šećera), seme sušiti na promajnom mestu i u hladovini, dok se vrlo lepo ne osuše. Tako prosušene koščice spakovati u papirne vrećice, pa zatim u mrežasti džak od paprike i okačiti na suvo i tamno mesto, do zasejavanja u stratifikalu. Kod voća je bitno da znate da su pojedine sorte voća besplodne, što znači da im je potreban oprašivač, da bi seme bilo sposobno za reprodukciju. Na primer: šljiva “ranka”, koristi kao oprašivač belošljivu.

Povrće i bostan:paradajz, krastavac, lubenice, dinje, seme očistiti od sluzi, oprati i poređati na platno, može i gaza i dobro osušiti, skladištenje i čuvanje kao i koščice od voća, ali samo u papirnatim kesama.

Kod mnogih povrtarskih kultura je interesantna proizvodnja semena iz koga bi se proizveo rasad. Na primer kupus: ujesen dobro sazrele, zavijene glavice kupusa, zakopati u zemlju, tako da iznad glavice bude humka oko desetak santimetra. U proleće sa kretanjem vegetacije iz zakopane glavice nići će “stablo” oko najčešće 30cm. visine, na čijem će se kraju formirati cvetovi, sitni žute boje, koji će posle oprašivanja formirati male mahune pune sitnog semenja, malo krupnijeg od maka, tako dobijeno seme se naredne godine seje u leje fino pripremljenog zemljišta gde se nicanjem dobija rasad kupusa. U nekim krajevima se glavice mogu zasaditi i u proleće, što je neki put i bolje jer ih u toku zime neće oštetiti glodari i štetočine.
Kod šargarepe, peršuna, celera, rotkve, cvekle, proizvodnja semena je ista kao i kod kupusa, s tim što se sazrele cvasti, poseku vežu u snopiće i odrenuti na dole se suše još jedno mesec dana na suvom i promajnom mestu, pa se tek onda poskida seme i spakuje u papirnate vreće za čuvanje.

Stop GMO in Serbia