Subotica – U nedostatku drugog osveženja Subotičani se ovih dana rashlađuju čak i na Paliću. Neki se samo sunčaju i osvežavaju pod tuševima, ali ima i oni koji smatraju da je jezerska voda ispravna za kupanje.

11271-palic-jezero

Međutim, u dokumentu Zavoda za javno zdravlje, od 5. avgusta ove godine, rezultati analize vode u turističkom sektoru pokazuju da voda Palića spada u petu kategoriju, da ima loš ekološki status i da je neupotrebljiva u bilo koje svrhe. U tekstu se navodi da u vodi ne samo što postoje bakterije fekalnog porekla, što je konstanta već godinama, naročito kod Ženskog štranda i Jedriličarskog kluba, već i da se u njoj pojavljuju modrozelene alge kojih ima četiri puta više nego što je gornja dozvoljena granica za ovu kategoriju voda. Ovi fitoplanktoni se pojavljuju u formi cijanofita, tj. prirodnih otrova, izrazito toksičnih koji i u malim količinama imaju efekat tumorske promocije i kancerogeneze.

Ovo niko od zvaničnika nije rekao kupačima na obali Palića, jer nadležni očigledno smatraju da je dovoljno to što je istaknuta tabla da se u ovo jezero ulazi na sopstveni rizik. Međutim, građani Subotice ni ne znaju kolikom riziku se izlažu ulaskom u jezero, a u dokumentu Zavoda za javno zdravlje ističe se da su ovom prirodnom otrovu najviše izložena deca. Takođe se skreće pažnja i da svakim oblikom rekreacije i udisanjem čovek može da se izloži delovanjem ove opasne bakterije.

Palić ni prethodnih godina nije bio u boljoj situaciji, ali su Subotičani očekivali da će puštanjem prečistača u rad, pre dve godine, biti poboljšan kvalitet vode u jezeru.

Više u Politici