Tokom proteklih godina čitava sila novih hemijskih proizvoda za čišćenje kuće se pojavila u prodavnicama, a većina tih sredstava u sebi sadrži hemikalije koje su loše za kvalitet vazduha u kući i mogu da iritiraju oči i repiratorni sistem. Deca podnose najveći rizik zato što su bliže podu. Mnogi proizvodi sadrže i bespotrebna antibakterijska jedinjenja, koja mogu da dovedu do rezistencije na antibiotike. Umesto toga, možemo se vratiti nazad u stara vremena kada svega toga nije bilo, a ljudi su kuće morali nekako da očiste. Štaviše, radili su to uspešno.

Kupatilo

Pločice i keramika  – Očistite površine sa sodom bikarbonom, pa oribajte sa mokrim sunđerom ili krpom. Ako ste kupatilo malo zapostavili, pospite krupniju so i zavrnite rukave.

Ako imate fleke, buđ ili masnoću, naprskajte limunov sok ili sirće, ostavite da odstoji nekoliko minuta i očistite čvrstom četkom.

Za dezinfekciono sredstvo su vam potrebne 2 šolje vode, 3 kašike tečnog sapuna i 20 do 30 kapi ulja od čajnog drveta (dobar antiseptik, može kod nas da se nađe). To je to.

Na rupicama tuša se povremeno stvori kamenac. U jednu posudu sipajte toplo sirće ili slanu vodu i u nju stavite tuš. Ostavite ga dok se kamenac ne otopi.

Ako vam se zapuši odvod, postoje sredstva koja su jaka i pročiste ga čas posla. Međutim ona ne samo da zagađuju vodu već mogu i da izazovu opekotine i opasna su ako su nadohvat ruke deci. Zato možete da koristite sledeće: sipajte pola šolje sode bikarbone sa polovinom šolje sirćeta i zapušite da bi se reakcija desila blizu čepa i otpušila odvod. Posle toga isperite sa 3-4 litra vode.

Za pranje ogledala je najbolja vruća sirćetna voda. Posle je potrebno isprati čistom vodom i ispolirati novinskom hartijom.