Čovek je oduvek zavisio od tehnologije – na bilo kom nivou ona bila. Danas ne možemo ni da zamislimo funkcionisanje svakodnevnog života bez složenih mehanizama koji nam pomažu. Od rešenja suštinskih problema do ispunjavanja slobodnog vremena. Međutim, u siromašnim zemljama ne postoji važnija stvar od razvijanja što jednostavnije tehnologije za drevne probleme. Kako pročistiti vodu ili sačuvati hranu, tamo može biti pitanje života ili smrti. Evo pet jednostavnih inovacija koje mnogo znače ljudima u zemljama u razvoju.

Raketni šporet

U pitanju je vrlo efikasan proizvod koji radi koristeći upola manje goriva od uobičajenih šporeta i sagoreva sve – od grančica preko suve trave do balege. To znači da nije potrebno iseći stablo da bi se skuvao ručak za porodicu. Sam dizajn nije komplikovan i kažu da može da se napravi za nekoliko sati koristeći lokalne materijale.

Svetlo od plastične boce

Uzmite plastičnu flašu, napunite je vodom i dodate par kapi izbeljivača, isecite rupu na krovu, ubacite kroz nju flašu do pola i zalepite je. I eto svetla. Ovaj izum je namenjen limenim krovovima i radi tako što sakuplja sunčevu svetlost u gornjoj polovini i distribuira ga kroz donju polovinu u kući. Svetlo od plastičnih boca je jeftino, lako se postavlja i mnogo znači onim ljudima koji su do skoro živeli u mraku usred dana. Već smo pisali o ovome.

Presavijeni sariji

Naučnici su otkrili jednostavno rešenje za problem kolere koja se dobija iz vode – propustite vodu kroz stari sari presavijen na četiri sloja. Grubo pamučno vlakno sakuplja mikroskopske planktone koji privlače koleru. Toj metodi su naučili žene u 27 sela u Bangladešu i posmatrali zdravlje seljana. Sledećih 18 meseci, procenat obolelih od kolere je opao za 50% u odnosu na okolna sela.

Prilagodljive naočare

Proces traženja prave dioptrije nije preterano težak zadatak kad imate odgovarajuću opremu. Međutim, kako pomoći ljudima koji ne mogu doći do ordinacije oftalmologa. Džošua Silver je izmislio naočare koje lako može da podesi sam pacijent. Jednostavno dodaje i oduzima silikonsko ulje između sočiva sve dok ne izoštri sliku i tada ukine dovod ulja. Ovaj izum je doneo nov kvalitet životu mnogih u siromašnim zemljama.

LifeStraw

Neverovatno veliki broj ljudi u svetu nema pristup čistoj pijaćoj vodi. Mi koji imamo luksuz neograničenog pristupa vodi ne možemo ni da zamislimo šta moraju da piju milijarde ljudi. Milioni umiru širom sveta zbog korišćenja zagađene vode. Jedno od rešenja je LifeStraw, jednostavan filter za vodu koji pročišćava vodu dok je uvlačite iz zagađenog izvora. LifeStraw je dovoljno mali da bi se lako nosio i može da se deli među članovima porodice i prijateljima.