Verovatno prvi put u ovakvom obliku, Valjevo je u svojoj turističkoj ponudi dobilo konkretan, ozbiljan i kompletan turistički proizvod pod nazivom „Jedna destinacija, četiri priče – Grad Valjevo“.
Reč je o specijalno pripremljenim turističkim paketima namenjenim, za početak, domaćim turistima koji žele da otkriju valjevski kraj i upoznaju njegove vrednosti.

Četiri priče predstavljaju četiri tematske ponude:  „Otkrij Valjevo!“ je prva i tzv. gradska priča gde turisti upoznaju kulturno-istorijske i ostale vrednosti Valjeva; „Istraži valjevski put vina!“ je priča o tri valjevske vinarije „Gradina“ iz Mrčića, „Pusula“ iz Miličinice i „Jelić“ iz Bujačića; „Zakorači u milinu reke Gradac!“ je priča kroz koju ljubitelji prirode upoznaju sve lepote kanjona Gradca, a u priči „Udahni jedinstvene Divčibare!“  turistima se nudi aktivan odmor na valjevskim planinama.

Cilj tima mladih turističkih stručnjaka iz organizacije „Travel2Serbia“ jeste da u valjevski kraj direktnom prodajom kompletnih turističkih proizvoda dovede što veći broj turistčkih grupa i to ne samo na par sati, kako je to do sada bilo uobičajeno, već da grupe u valjevskom kraju provedu jedan ili nekoliko dana.  Organizovani dolasci turista u valjevski kraj trebalo bi da podstaknu i iniciraju veću zainteresovanost i angažman lokalnih predstavnika turističke ponude ka obogaćivanju i unapređenju već postojećih resursa. Podizanje ekološke svesti i svesti o značaju očuvanja prirodnih i antropogenih turističkih resursa su samo neki od dodatnih ciljeva.

U subotu 20. oktobra realizovana je prva tura pod nazivom „Otkrij Valjevo za jedan dan!“ u kojoj je učestvovalo 25 predstavnika RZZO iz Požarevca. Tokom celodnevnog boravka u Valjevu, gostima iz Požarevca predstavljeni su Kula Nenadovića, Narodni muzej, Muselimov konak, Tešnjar, manastir Lelić, restoran „Intermeco“ i vinarija „Jelić“. Opšti utisak Požarevljana je da Valjevo poseduje izuzetno zanimljive turističke sadržaje, a posebno su pohvalili Narodni muzej, valjevsku šniclu i kolač od suvih šljiva.

Celu ideju „Jedna destinacija, četiri priče – Grad Valjevo“ podržala je i Valjevska Pivara kao sponzor izrade propagandnih kataloga, a poseban deo ponude od proleća će biti i poseta najstarijoj valjevskoj fabrici, gde će na adekvatan način biti pripremljena i degustaciona sala kao i mini muzejska postavka istorijata proizvodnje piva u Valjevu.

Više informacija o ovim, za razvoj turizma u Valjevu značajnim pričama, možete pronaći na društvenoj mreži Facebook ili u elektronskom katalogu.