Ministar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić i ambasador Japana u Beogradu Masafumi Kuroki potpisali su danas i razmenili note o donaciji bespovratne pomoći vlade Japana Srbiji u vidu ekoloških vozila, vrednih 3,57 miliona evra.

Mrkić je rekao da je u pitanju 300 ekoloških vozila za potrebe javnog sektora.
“Srbija smatra Japan jednim od najvažnijih partnera, s kojima nas povezuje i dugotrajno prijateljstvo”, rekao je Mrkić i ocenio da je sadašnja velika pomoć te zemlje svakako doprinela produbljivanju saradnje i prijateljskih odnosa.

On je izrazio zahvalnost vladi u Tokiju i na izuzetno povoljnom kreditu za termoelektranu Nikola Tesla, koji je, kako je ocenio, ravan poklonu i koji će doprineti daljem jačanju ekonomske saradnje i privlačenju japanskih investicija.

Šef srpske diplomatije je rekao da Srbija očekuje posetu prinčevskog para iz porodice japanskog cara, koja bi simbolizovala produbljivanje prijateljstva dveju zemalja.

Ambasador Kuroki je objasnio da su donirana ekološka vozila hibridna vozila i vozila koja koriste ekološki čist dizel.

– Zaštita životne sredine je jedan od prioriteta Japana u saradnji sa Srbijom kako bi je podržala u njenim evrointegracijama – rekao je Kuroki.

Više u Blicu