Poslednjeg vikenda u martu mesecu u Grocku su se sjatili izviđači iz svih krajeva Srbije. Od početnih 140 najavljenih takmičara u višeboju, broj je spontano narastao na 241učesnika!

Plato gročanskog šetališta ispred GO Grocka 29.03.2014. godine u 10.30 časova preplavili su izviđači, ali i brojni gročani. Dejan Petrović Piki, vođa izviđača i glavni organizator ispred čete izviđača „Ilija Garašanin“, iz Odreda izviđača ”Voždovac”, pozdravio je i postrojio prisutne izviđače. Odredi izviđača koji učestvuju u takmičarskom delu predstavili su se svojim ekipama i otpozdravili organizatorima na izviđački način, a oni najmlađi, tzv. poletarci, položili su čuvenu izviđačku zakletvu pred starijim drugarima, srpskom i izviđačkom zastavom. Predsednik beogradske opštine Grocka Zoran Markov i zvanično je otvorio manifestaciju koja će se tokom vikenda odvijati na više lokacija u naselju Grocka.

Tokom otvaranja i predstavljanja, prisutni su saznali da su izviđači razvrstani u nekoliko kategorija: najmlađi su poletarci i pčelice (do 11 godina starosti), slede mlađi izviđači i mlađe planinke (11-15), i stariji izviđači i starije planinke (16+). Poletarci su organizovani u jata ili rojeve koja čine 6-9 članova sa obaveznim predvodnikom, i oni se ne takmiče u višeboju. Za njih je pripremljen bogat program aktivnosti i radioničarske igre, kao što su šibice, kimova igra, igra marame, šifrovane poruke i potraga za blagom, zatim poseta Konjičkom klubu ”Urban cowboy”, šetnja do Dunava i Srednje škole Grocka – jednom rečju, druženje, zabava na otvorenom, upoznavanje sa lepotama Grocke.

Program Izviđačkog višeboja u Grockoj je sledeći: deca i mladi iz Beograda, ali i Odreda izviđača širom Srbije, takmiče se u tradicionalnim izviđačkim disciplinama i upoznaju sa prirodom, spomenicima kulture i zanimljivostima naselja Grocka. Naselje Grocka deo je gradske opštine Grocka, udaljene od centra Beograda 28 km. Učesnici su smešteni u OŠ ”Ilija Garašanin” gde je za njih organizovana i kuhinja i večernje druženje. Učesnici su uniformisani u izviđačke uniforme ili odredske majice sa maramom. Kako kažu organizatori, svi učesnici su obavezni da se ponašaju u skladu sa izviđačkim zakonima, a svako kršenje osnovnih izviđačkih pravila i normi kulturnog ponašanja, povlači kaznu diskvalifikacije celog voda – ekipe. Zadaci ekipa su rešavanje karte, izveštaj pređenog puta, skica kontrolne tačke, itinerer minskog polja, kroki, testovi (opšta kultura, poznavanje Grocke, izviđačke organizacije, testovi prve pomoći), prva pomoć, signalizacija, morzeova azbuka, vezivanje čvorova, prolaz kroz prepreke-minsko polje itd.

Pored takmičarskog dela, ono što se ne boduje ali se u izviđačkoj družini izuzetno vrednuje, jeste timski duh i zajedništvo, međusobno upoznavanje, sticanje poverenja i novih drugara. Možda i za ceo život.

Osnovni cilj izviđačke organizacije jeste vaspitanje i obrazovanje dece i omladine kroz igru i boravak u prirodi. Otud je Savez izviđača Srbije dobrovoljna, samostalna, nepolitička, društvena i vaspitna organizacija dece, omladine i odraslih, otvorena za sve, bez obzira na nacionalnu ili versku pripadnost, rasu, uzrast, pol, političko opredeljenje itd.

Od petka 28. marta u 18 časova i tokom subote i nedelje 29. i 30. marta, izviđači svih uzrastnih kategorija obišli suGrocku uzduž i popreko. U subotu 29. marta proveli su nezaboravne trenutke u konjičkom klubu ”Urban cowboy” koji je jedna od atrakcija današnje Grocke, ali i dvorištu Centra za kulturu Grocka, čija je prolećna bašta bila jedan od planiranih punktova. Dolazili su i odlazili, sedeli i sunčali se na klupama, za stolovima, na šatorskim krilima, travi, tremu kuće, oko bunara, odmarali se i ćaskali. Kao jedan od zadataka takmičarskog dela, crtali su dva veka staru Rančićevu kuću, zaštićeni spomenik kulture narodnog neimarstva Grocke od velikog značaja. Nekada je to bila tipična varoška porodična kuća u Grockoj, a danas je u njoj smešten Centar za kulturu Grocka – Ustanova kulture grada Beograda.

Da u Grockoj udruženja, ustanove i klubovi međusobno još kako umeju da sarađuju i daju svoj doprinos, dokazali su po ko zna koji put i ribolovci, domaćinski predvođeni Predragom Jankovićem Zmajem, kao i lovci iz Grocke. Gladne takmičare i njihovi goste ovog vikenda dočekao je specijalitet lokalnih ribolovaca, lovaca i nautičara – čuveni gročanski gulaš. Ko ga nije probao, mnogo je propustio.

U to da su izviđači u Grockoj organizovali događaj za pamćenje i prepričavanje, mogli su se uveriti gročani od ranog jutra u subotu 29.03.2014. godine. Grocka je vrvela od dece i mladih u akciji u ovom prvom trodnevnom izviđačkom višeboju u Grockoj! I ne samo gročani, televizijska ekipa sa B92 u stopu je pratila aktivnosti izviđača. Prilog o ovoj manifestaciji, javnosti u Srbiji biće prikazan u emisiji „Vodič za roditelje“, koja se više od decenije kontinuirano emituje nedeljom u 18 časova na televiziji B92.
Manifestacija Izviđački višeboj 2014. godine u Grockoj organizovana je pod pokroviteljstvom GO Grocka, u saradnji sa Kancelarijom za mlade Grocka i OŠ „Ilija Garašanin“ u Grockoj. Događaj su podržali Centar za kulturu Grocka, Ribolovni, Lovni i Nautički klubovi u Grockoj, Konjički klub Urban Cowboy, Pekara AS i Ribarnica Joca DUH.
Plasman ekipa i osvojene medalje po Odredima izviđača (OI):
– Mlađi izviđači: 1.Mamuti, OI „Ivo Lola Ribar“, Niš 2. Kameleoni, OI „Ratko Vujović Čoče”, Beograd 3. Mungosi, OI” Horizont“, Smederevska Palanka
– Mlađe planinke: 1. Zmajevi, OI „Ivo Lola Ribar”, Niš 2. Časne sestre OI „Žarko Zrenjanin Uča”, Bela Crkva
– Stariji izviđači: 1. Munje, OI „Horizont“ Smederevska Palanka, 2.Metilji OI „Kolubara“, Lazarevac, 3. Albatrosi OI „Vogi“ Beograd
– Starije planinke: 1. Bogomoljke OI „Vasa Čarapić“, Beograd.
Čestitamo ekipama na plasmanu, a svim izviđačima na timskom radu i izviđačkom vladanju tokom višeboja. Uz izviđački pozdrav, vidimo se naredne godine ponovo u Grockoj!

Autor teksta: Zorica Atić