VAŠINGTON, 22. novembra 2010. (Beta-Ecotopia/AP) – To je pokazao danas objavljen izveštaj komisije američkog predsednika, ustanovljene posle havarije koja je izazvala tromesečno curenje nafte u Meksičkom zalivu.

Izveštaj, koji se bavio detaljima “iza scene”, tenzijama i greškama tokom tromesečnih pokušaja da se zapušti pukotina na bušotini BP-a, pokazao je da su zbog nedovoljno ozbiljnog pristupa neki napori tog naftnog giganta “bili od samog početka osudjeni na propast”.

I BP i američka vlada su bili nepripremljeni da zapuše pukotinu, ocenjuje se u studiji.

BP je u julu uspeo da zapuši pukotinu na svojoj bušotini u Meksičkom zalivu, medjutim, već posle dan-dva pretilo je uklanjanje poklopca, jer su parametri pritiska bili toliko loši da su nagoveštavali “curenje nafte na sve strane”.

BP je želeo da poklopac ostane, ali su vladini naučni savetnici bili čvrsti i gotovo jednoglasni u želji da poklopac bude uklonjen, strahujući da bi moglo da dodje do stvaranja još veće pukotine, navodi se u izveštaju.

Jedan naučnik je, medjutim, snimio parametre pritiska putem kamere na mobilnom telefonu i poslao je vladinom istraživaču Polu Hsijehu, koji je na osnovu te slike kreirao model onoga što se dešava pod poklopcem. On je bio uveren da poklopac neće eksplodirati, u šta je uspeo da ubedi i ostale naučnike.

Vlada je sačekala ceo dan, ali pošto se ništa loše nije desilo, odlučila je da zadrži poklopac, te joj je tako Hsijeh uštedeo i novac i nepotreban trud svojom ispravnom procenom, zaključuje se u izveštaju.