02. novembar 2011. Beograd  – S obzirom na to da je od 01. novembra 2011. gas poskupeo za 10% za gradjane15% za pravna lica, grejanje u Beogradu skoro 8%, a kako se energija najviše troši upravo u zgradama, najracionalnije i dugoročno najisplativije rešenje jeste ulaganje u izolaciju čime se čuva kućni budžet i postize energetska efikasnost ovih objekata.

CEDEF je održao jos jednu edukativnu diskusiju gde je istaknuto da je moguće smanjiti potrošnju i gubitke energije u zgradama za polovinu, kroz jednostavne mere kao sto su zidna i krovna izolacija, tako da zgrade više ne predstavljaju najvećeg potrošača izgubljene energije. Studije (Mekinzi 2007) pokazuju da je izolacija najisplativija mera za smanjenje emisija CO2 tako da se izolovane zgrade od rasipnika energije mogu pretvoriti u zaštitnika planete i budžeta.  Iskorisćenje punog potencijala energije u zgradama kroz izolaciju i druge mere moze uštedeti Evropi skoro 300 milijardi evra godišnje u energetskim troškovima i kreirati dodatnih pola miliona radnih mesta (prema EURIMA).

Na konkretnom primeru, trošak izolacije krova porodične kuće u umerenom klimatskom području iznosi 30€/m2. Godišnja ušteda nakon postavljanja izolacije krova iznosi 7,5 € po m2 godišnje. Kroz životni vek objekta (30 godina) moguće je uštedeti 226€/m2 , odnosno za svaki uloženi evro vraća nam se 7,5 evra.

Izolacija omogućava da stambeni i javni prostor ima karakteristike termos boce, naime poznato je da pravilna izolacija omogućava održavanje toplote tokom zimskih perioda, ali je njen efekat jednako značajan i leti. Samim tim izolacija zimi greje a leti hladi zgradu kao termos boca.

Na panel diskusiji su ucestvovali: mr Bojan Kovacić, zamenik direktora Agencije za energetsku efikasnost Republike Srbije, dr Miodrag Mesarović, generalni sekretar Komiteta Srbije Svetskog saveta za energetiku, Jovan Šarenac, direktor adhezivnih tehnologija, kompanija Henkel Ceresit, Zoran Živković, savetnik direktora JP “Gradsko stambeno” Beograd i Jovanka Arsić – Karisić, predsednik Upravnog odbora Centralno-evropski forum za razvoj CEDEF .

Prema recima mr Bojana Kovačića, oko 60% energije potrošene u zgradama troši se na grejanje. „U Srbiji postoji veliki potencijal zа uštedu energije i implementaciju mera energetske efikasnosti u zgradarstvu. Neophodno je smanjiti gubitke, naročito uzevši u obzir činjenicu da oko 70% izgubljene energije „odlazi“ kroz spoljne zidove i prozore. Ulaganje u bolju izolaciju podrazumeva i relativno brz povratak investicija, od 3 do 8 godina“, naglasio je Kovačić.