Prvi svetski rat se završio i ljudi su pokušavali ponovo da uživaju u godinama koje slede iako je za mnoge to bilo nemoguće. Žene su se potrudile da daju svoj doprinos vraćanju života u normalne tokove i, kako to već biva sa stvarima koje postaju moderne, probudile su se jednog jutra, poželele da dalje razbiju stege oko njih i počele da nose kratke suknje. Ne kratke kakve su se nosile šezdesetih već samo do kolena, ali budite ubeđeni da su i jedne i druge otpočele novu eru za žene i naravno izazvale oduševljenje muškaraca. Dakle, ženski list se prikazao i okretao glave prolaznicima, a da bi se spojilo lepo i korisno bile su neophodne čarape. Svilene čarape, krhke, tanke i skupe, mučile su žene koje su želele da izgledaju lepo i kad tome ne doprinose vremenske prilike jer su uglavnom morale da se bace posle prve upotrebe.

Tu tržišnu mogućnost je želeo da iskoristi menadžment kompanije DuPont, preuzima dr Valasa Karotersa Harvardu i postavlja ga na čelo sektora za razvoj. 1934. Karoters čini značajne korake ka razvoju veštačke svile, a 1935. godine DuPont je patentirao novu vlaknastu materiju pod imenom najlon. Čarobno vlakno je predstavljeno svetu 1938., a 1939. žene čekaju satima u redu da bi nabavile svoj par najlonki koje su bile izdržljivije od svilenih čarapi, ali i skuplje. Prvi put u istoriji jedan proizvod od veštačkog materijala je više vrednovan od prirodnog. Samo prve godine prodato je 64 miliona pari čarapa. Pomamu za njegovim izumom, Karoters nije doživeo jer je depresija od koje je bolovao učinila svoje i 1937.godine on uzima cijanid i umire.

Uskoro svet biva uvučen u novi vrtlog i onog trenutka kad SAD uđu u Drugi svetski rat, najlonskih čarapa više neće biti na tržištu. Najlon će se koristiti umesto azijske svile za proizvodnju padobrana, šatora, konopaca, pa čak se koristio u proizvodnji papira za novčanice. Najlonke, koje su koštale 1,25$ pre rata, sada su mogle pronaći samo ispod tezge za 10 dolara i na nogama engleskih žena kojima su one bile omiljeni poklon od američkih vojnika.

Posle rata, pa i danas, najlon je materijal koji se koristi za proizvodnju čitavog niza proizvoda i još uvek spada među najrasprostranjenija veštačka vlakna u svetu.