BOR, 23. maja 2011. (Beta) – Republička inspektorka za zaštitu životne sredine Emilija Aleksov potvrdila je danas da je usled zagadjenja pogona Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor uočen veliki broj uginulih pčela, a u RTB Bor navode da će nadoknaditi štetu.

Oblaci sumpordioksida iz pogona RTB Bor naneli su u subotu, 21. maja, štetu meštanima okoline Bora, jer su uništili voćnjake i pčelinjake u nekoliko domaćinstava.

Direktor Topionice i rafinacije bakra (TIR) Boban Todorović ocenio je da RTB insistira da se formira stručna komisija koja bi utvrdila stepen eventualno nastale štete, kao posledica gasova topioničkih agregata.

“Insistiraćemo da opština Bor odmah formira stručnu komisiju koja će otići u Krivelj i tamo na licu mesta sačiniti zapisnik i izveštaj o pričinjenoj šteti. Na osnovu tih dokumenata, kao i ranijih godina, konstatovana šteta biće svima nadoknadjena”, kazao je Todorović.

On je ocenio da su tokom ekološke nesreće topionički agregati radili dobro, i da ni na jednom od četiri merna mesta u gradu nije bilo signala koji bi na vreme upozorio gradjane.

“Iako nijednog trenutka ne odstupa od Akcionog plana Vlade Srbije o smanjenju emisije topioničkih gasova u atmosferu, rukovodstvo Topionice i rafinacije bakra sporadično se susreće sa ovakvim situacijama zbog zastarele tehnologije”, kazao je Todorović.

Todorović je najavio da će uskoro biti izgradjena nova topionica koja će biti garancija da se ovakve pojave više neće dešavati.

Nadležni u TIR-u su u septembru prošle godine meštanima naselja Brezonik i sela Krivelj jednokratno isplatili odštetu za stradale poljoprivredne useve u iznosu od hiljadu do 150.000 dinara.

Područje zahvaćeno dimom obišli su, pored inspektora za zaštitu životne sredine, policijski službenici, kao i kriminalistički tehničari.