INDEX nagrada je priznata kao jedna od najvažnijih nagrada u sferi dizajna a dodeljuje se od 2002.godine. Pored svog renomea, nagradni fond od 500.000 evra privlači stotine dizajnera koje žiri svede na šezdeset finalista. Kriterijum nije estetska već upotrebna vrednost dizajna u oblasti poboljšanja života. Evo nekoliko finalista:

PAMETAN AUTOPUT

Studio Roosegaarde donosi ideju o modernizaciji evropskih autoputeva. Plan je da se u autoputeve ugradi tehnologija koja može vizuelno da upozori vozače na klizav put, puni bateriju električnog vozila u toku vožnje i generiše struju za sopstveno osvetljenje.

smart-highway.jpg.0x545_q100_crop-scale

ecoATM

ecoATM je automatizovan samouslužni kiosk koji brzo vrši procenu i otkup neispravnih elektronskih uređaja koje građanin donese. Proces u kome se za svaki donet uređaj dobije novac traje nekoliko minuta.

eco-atm.jpg.0x545_q100_crop-scale

GravityLight

GravityLight je izvor osvetljenja koji se jednostavno puni uz pomoć torbe koja bi trebalo da bude teška oko 9kg i visi na kablu ispod svetla. Kako se torba spušta, niz zupčanika unutar uređaja pretvara tu masu u energiju i tako omogućuje oko pola sata svetla.

GravityLight_-_03.jpg.0x545_q100_crop-scale

Rabalder Parken

Ovaj park pomaže gradu Roskildeu u odbrani od poplava. U njegovoj unutrašnjosti može da se smesti 23.000 m3 kišnice, što je ekvivalent 10 bazena. Obzirom da velike kiše padaju dva-tri puta godišnje, ostatak godine Rabalder park se koristi za razne druge aktivnosti: skejt, trampoline, fitnes, sedenje na klupicama…

rabalder.jpg.0x545_q100_crop-scale

Pogledajte opširnije na INDEX