Japanska Honda je svakako pionir u razvoju vozila sa pogonom na gorive ćelije vodonika, a ovih dana je potvrđeno da će 2016. na tržište izaći naslednik aktuelnog “FXC klariti” modela.

Još 2002. godine, Honda je pokrenula program iznajmljivanja svog prvog automobila na gorive ćelije – “FXC”-a kompanijama, da bi do 2005. godine počela i individualna iznamljivanja.

Par godina kasnije, predstavljen je “FXC klariti”, a za 2016. godinu je sada najavljen i naslednik, koji će se u martu pojaviti na japanskom, a nakon toga i evropskom i američkom tržištu.

Dva japanska giganta Honda i Tojota vide vodonik kao izvor energije budućnosti, pre svega jer može biti generisan iz različitih izvora, a i lak je za skladištenje i transport. Vozila na gorive ćelije su u suštini električni automobili koji koriste pakovanja ćelija vodonika koja generišu električnu energiju za pokretanje motora. Pakovanje ćelija u novom FCV konceptu je 33 posto manji od onog korišćenog u FVX klariti modelu, dok mu je snaga 134KS uz maksimalni domet od čak 700km.

Više na sajtu MojAuto