Nedavna objava Dylana Wintera o načinu kako efikasno grijati prostor za jako male novce, je podigla dosta prašine na internetu, s jedne strane su se čuli glasovi zadovoljnih ljudi koji su otkrili da Winter nije „prodavao maglu,“ s druge strane se jasno dalo naslutiti da nas industrija energenata drži ovisnima o skupim rješenjima za grijanje. Ekološki obnovljivi izvori energije bi bili najprihvatljiviji no sve poznate opcije iskorištavanja takve energije su preskupe i patentirane tako da nam ne preostaje ništa drugo već tražiti rješenja koja na prvi pogled mogu izgledati smiješna i bezvezna, no zapravo su pljuska „u lice“ lihvarskoj znanosti koja podržava najveće energetske lobiste na svijetu.

Grijalica po mjeri čovjeka je veličine lonca za cvijeće

Winterov sistem za grijanje se bazira na znanstvenim principima konvekcijskog prijenosa topline zrakom i glinenim posudama. Winter je u svom videu na YouTubeu pokazao kako u nekoliko minuta možete stvoriti malenu glinenu grijalicu koji će održavati prostor oko vas toplim i to osam sati dnevno uz minimalne troškove.

111ddd

Za spremanje sobne grijalice – radijatora, su vam potrebne slijedeće stvari:

-Plutajuće svijeće ili lučice,

-Dva glinena lonca za cvijeće različitih veličina, obratite pažnju da manji bez problema može stati u veći.

-Jedna tepsija ili kalup za pečenje kruha, možete uzeti i kalupe za pečenje od lijevanog željeza ako želite da vam se toplina duže zadržava.

-Bilo kakav kuharski podložak, u Winterovom videu možete primijetiti običan magazin kao malenu izolaciju između „uradi sam grijalice“ i namještaja.

-Novčić ili komadić metala kojeg ćete staviti na rupu u dnu manjeg lonca za cvijeće. Winter za svoju priručnu grijalicu koristi metalni držač potrošene lučice.

U video snimku s YouTubea možete vidjeti kako Winter polaže četiri lučice u maleni metalni kalup za pečenje kruha, nad svijeće postavlja naglavce okrenut manji glineni lonac za svijeće. Na rupu u manjem loncu za cvijeće stavlja metalni nosač istrošene lučice i na kraju dodaje veći glineni lonac za cvijeće kojeg je također naglavce položio preko cijele instalacije.

Više u Matrixworldhr