„Urbana ekologija i održivi razvoj“ predstavljaju glavnu temu raspisanih konkursa za prijavljivanje amaterskih i kratkih filmova, za program ekološkog filma „Green Screen Fest“ koji će se održati u sklopu Međunarodnog festivala zelene kulture “Green Fest” u beogradskom “Domu omladine” od 14. do 16.11.2012. godine. Autori svoje radove mogu predložiti za prikazivanje na Festivalu do 10. oktobra 2012. godine, dok će lista izabranih radova za prikazivanje biti dostupna 5. novembra 2012. godine na zvaničnoj internet stranici  „Green Fest“-a (www.greenfest.rs), gde se mogu naći sve potrebne informacije u vezi sa prijavom na konkurse.

Centar za unapređenje životne sredine, organizator Festivala, uz podršku Sekretarijata za zaštitu životne sredine grada Beograda, ove godine objavljuje konkurse za ostvarenja iz dve kategorije: amaterski i kratki film. Konkurs za amaterski film je otvoren za sve potencijalne učesnike bez ograničenja u uzrastu. Pojedinac može da konkuriše za učešće samo ako je tehnika snimanja filma u potpunosti amaterska, i mogu se prijaviti: snimci napravljeni mobilnim telefonom, foto-aparatom i amaterskom video kamerom. U okviru ove kategorije, na Festivalu će ostvarenja biti nagrađivana u tri starosne kategorije: za učesnike do 18 godina, za učesnike od 18 do 27 godina, i za učesnike preko 27 godina.
Program kratkog filma je otvoren za sve profesionalce iz oblasti kinematografije koji se bave temom prirode i ekologije. U okviru ove kategorije, na „Green Fest“-u će biti dodeljene: I nagrada za najbolji kratki film i II nagrada za najbolji kratki film.

Svako ko želi da predloži svoj rad za prikazivanje na „Green Fest“-u, dužan je da dostavi popunjen prijavni formular za učešće na konkursu (dostupno na www.greenfest.rs), kao i CD ili DVD (2 kopije) sa video materijalom u formatima: AVI, MOV, DVD, DIVX; Međunarodni festival zelene kulture „GREEN FEST“ se ove godine po prvi put održava pod ovim imenom i predstavlja nastavak prakse uspešnog organizovanja Međunarodnog festivala ekološkog filma „Green Screen
Fest“ koji je publika u Beogradu imala prilike da vidi tokom 2010. i 2011.godine. U prethodne dve godine prikazano je preko 130 filmova iz 25 zemalja, održano 39 radionica i predavanja, i predstavljeno preko 20 zelenih izlagača i umetnika.
“Organizatori će i ove godine pripremiti, uz revijalne dokumentarne filmove najnovije svetske produkcije, i različite kreativne sadržaje za brojne posetioce, u skladu sa misijom podsticanja građanskog aktivizma i odgovornosti na polju zaštite životne sredine“ – rekao je Vladan Šćekić, izvršni direktor Festivala