Gland, Švajcarska – Gradovi širom sveta dobili su posebno priznanje od WWF-a za zalaganje u oblasti klimatskih promena. Odabrano je ukupno 34 finalista iz 14 zemlja od 163 grada koji su učestvovali u ovogodišnjem nadmetanju za prestonicu „Sata za našu planetu“ (Earth Hour City Challenge).

Stručni žiri će pregledati aktivnosti i obaveze iskazane u izveštajima gradova finalista i odabrati vodeće „održive“ gradove u svakoj od zemlja, koji će dobiti nagradu za prestonicu „Sata za našu planetu“ (Earth Hour Capital Award) 27. marta u Vankuveru u Kanadi.

Cilj projekta je mobilisanje akcije i podrška gradovima u globalnoj tranziciji prema održivoj budućnosti koja će se temeljiti na obnovljivim izvorima energije.

image_preview

„Vrlo je inspirativno videti sve veći broj gradova koji nastoje da smanje upotrebu fosilnih goriva i rade velike korake u tranziciji prema obnovljivoj budućnosti“, izjavila je direktorka WWF Earth Hour City Challenge dr. Karina Borgström-Hanson.

„Međutim, uprkos svim naporima, gradovi to ne mogu učiniti sami. Ako želimo da zaštitimo svet od klimatskih promena i istovremeno zadovoljimo sve ljudske potrebe, neophodna je radikalna promena u globalnim ulaganjima. Pored lokalnih vlasti deo ove tranzicije moraju biti i donosioci odluka unutar država, kompanije i velike finansijske institucije“, dodala je Borgström-Hanson.

U mobilisanju gradova da se pridruže izazovu, WWF je blisko sarađivao sa organizacijom ICLEI-Lokalne vlade za održivi razvoj (Local Governments for Sustainability).

„Kao glavni partner, ICLEI je ponosan na saradnju sa WWF-om i podržava Earth Hour City Challenge koji raste u značajnu globalnu inicijativu kojom se nagrađuju postignuća gradova na polju održivosti. Većina gradova koji su članovi naše organizacije, a i naše regionalne kancelarije, aktivno su se uključili u inicijativu i ispunili svoja obećanja,“ izjavio je Gino Van Begin, generalni sekretar ICLEI.

Sama inicijativa Sat za našu planetu biće i ove godine obeležena širom gradova u Srbiji 29. marta u 20.30h.